Svet

"Fajnenšel tajms": Brisel zazire od "Huaveja", a ne mogu bez njih

"Huavej" identifikovan kao učesnik u 11 projekata, izabrane na osnovu "dobrog ličnog iskustva, preporuka partnera, relevantnosti za ciljeve projekta"
"Fajnenšel tajms": Brisel zazire od "Huaveja", a ne mogu bez njihGetty © David Ramos/Getty Images

Evropska unija finansira kineskog tehnološkog diva "Huavej" da vodi najsavremenija istraživanja o komunikacionim sistemima sledeće generacije u bloku, uprkos tome što je nekolicina EU zemalja zabranilo toj kompaniji da učestvuje u njihovim telekomunikacionim mrežama.

"Huavej" učestvuje u više osetljivih projekata koji pokrivaju oblasti poput veštačke inteligencije (VI), 6G mreže i umreženog računarstva, iako zvanični Brisel vrši pritisak da se uvedu strože mere za kinesku kompaniju, za koju smatra da može predstavljati bezbednosni rizik.

"Fajnenšel tajms" je identifikovao "Huavej" kao učesnika u 11 projekata u okviru glavnog EU programa za istraživanje i inovacije pod imenom "Horizont Evropa", istakavši da kineska kompanija za to prima 3,89 miliona evra, odnosno do 14 odsto namenjenih sredstava po projektu.

Jedan od projekata podrazumeva izgradnju osnova za bezbednost umreženih automobila i autonomne vožnje. Američki proizvođač čipova "Intel", japanski dobavljač automobilskih delova "Denso" i četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, "Stelantis", takođe učestvuju u projektu.

Koordinator još jednog od pomenutih 11 projekata rekao je da je nemačka podružnica "Huaveja" imala pravo da učestvuje u tom projektu i da su kompanije izabrane na osnovu "dobrog ličnog iskustva, preporuka partnera, relevantnosti za ciljeve projekta."

Šta (ni)je problem?

Kako britanski list ocenjuje, ono što je značajnije od novca koji kineska kompanija prima jeste to što se ovime "Huavej" postavlja u "srce osetljivih tehnologija bloka, uprkos naporima oko trećine zemalja EU da istisnu 'prodavce visokog rizika' iz 5G infrastrukture."

"Huavej" obezbeđuje infrastrukturnu opremu i VI platforme za istraživačke projekte koje podržava EU, koji takođe uključuju kvantne senzore, umreženost i tehnološke okvire za automobile osposobljene za samostalnu vožnju.

Pored 11 projekata gde je "Huavej" dobio sredstva u okviru programa "Horizont Evropa", ova kineska kompanija takođe učestvuje u dva programa za koje nije dobila grantove od EU.

Evropska komisija je saopštila da grantovi dodeljeni kineskoj kompaniji iznose manje od 1 odsto finansija namenjenih istraživačkim projektima koji se bave 6G mrežom, VI i drugim osetljivim tehnologijama u okviru "Horizonta Evropa".

"Otvorenost programa 'Horizont Evropa' za međunarodnu saradnju usklađena je sa potrebom da se zaštite interesi EU u strateškim oblastima, kao i uz poštovanje međunarodnih pravila i osnovnih vrednosti EU", navodi se u saopštenju komisije.

Iz "Huaveja" je saopšteno da je ta kompanija učestvovala u više od 30 projekata u okviru vodećeg programa EU za istraživanje i razvoj od 2007. godine. Kako se navodi u saopštenju, međunarodna saradnja je od vitalnog značaja i učešće kompanije u "Horizontu Evropa" je "nezavisno procenjeno od strane različitih panela stručnjaka koje je odabrala EU", a zatim i zvanično odobreno.

"Fajnenšel tajms" navodi da su neki zapadni stručnjaci zabrinuti da će učešće "Huaveja" u osetljivim tehnologijama ugroziti bezbednost unutar bloka i da se kosi sa težnjom EU da ostane samostalna u razvijanju kritične tehnološke infrastrukture.

Ovaj list je prethodno preneo da EU razmatra da uvede zabranu svojim državama da koriste usluge kompanija koje smatraju "bezbednosnim rizikom", uključujući i "Huavej", u razvoju osetljivih tehnologija, dodavši da pojedine zemlje bloka ne smatraju to dobrim rešenjem.

image