Širom Ukrajine eksplozije; Pogođene tri hidroelektrane, uništeni infrastrukturni objekti

Nakon brojnih eksplozija u Kijevu, u neki delovi grada su ostali bez struje i vode

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da je u jutrošnjim napadima ruskih snaga raketama i dronovima oštećeno 18 vitalnih infrastrukturnih objekata, većinom energetskih, u 10 regiona Ukrajine.

"Stotine naselja u sedam oblasti Ukrajine su bez struje. Posledice mogle biti mnogo gore, ali je naša PVO uspela da obori 44 od 50 raketa, koje su ruske snage danas ispalile na teritoriju Ukrajine", napisao je Šmigal na svom Telegram kanalu.

Premijer Ukrajine je dodao da se u Kijevu, Zaporožju, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti nastavljaju lokalna vanredna isključenja.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je danas da je oko 80 odsto potrošača u ukrajinskoj prestonici ostalo bez vode.

"Zbog havarije na elektroenergetskom objektu u blizini Kijeva, 80 odsto potrošača u prestonici ostalo je bez vodosnabdevanja. Molimo vas da nabavite vodu sa najbližih pumpi i prodajnih mesta. Stručnjaci rade sve što je moguće da se voda vrati u stanove stanovnika Kijeva", rekao je gradonačelnik Kijeva.

Eksplozije hidroelektrana

Dnjeparska, Dnjestarska i hidroelektrana Kremenčuk u Ukrajini, pogođene su danas eksplozijama, prenosi ukrajinski medij "Zerkalo nedeli", ne navodeći detalje.

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, izjavio je da je pogođena trafostanica koja se nalazi u blizini hidroelektrane Dnjepar u gradu Zaporožju, što je delimično poremetilo snabdevanje električnom energijom.

Dnjeparska hidroelektrana je najveća hidroelektrana u Ukrajini.

Hidroelektrana Kremenčuk se nalazi u gradu Svetlovodsku u Kirovogradskoj oblasti, a Dnjestarska hidroelektrana je u blizini grada Novodnjestrovska u Černovačkoj oblasti, na jugozapadu Ukrajine.

Širom Ukrajine jutros su se oglasile su se sirene o vazdušnim udarima.

U ukrajinskoj prestonici Kijevu jutros se čula serija eksplozija, navode Rojtersovi svedoci u tom gradu.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala raketne udare na Ukrajinu nakon što je Kijev okrivila za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

Na mapi koju dele ukrajinske oružane snage prikazani su veliki delovi ukrajinske teritorije pod uzbunom, uključujući regione Kijev, Harkov, Sumi, Zaporožje i Odesa.

Eksplozija u Zaporožju koji se nalazi pod kontrolom Kijeva.

Izveštač Gardijana takođe je potvrdio da su se sirene za vazdušni napad oglasile u prestonici nešto posle 6 sati ujutro.

U toku je teško borbe kod Ugljedara, dok ruske raketne snage nastavljaju da gađaju vojne i energetske objekte po celoj Ukrajini.

Nakon brojnih eksplozija u Kijevu, u neki delovi grada su ostali bez struje i vode.

Na nebu iznad Ukrajine leti oko 40 raketa, piše na svom telegram kanalu savetnik ukrajinskog ministra policije Anton Geraščenko. Po njegovim rečima, u Kijevu su odjeknule minimum tri eksplozije.