Sijarto: Da je Trampa, ne bi bilo rata

Liberalni mejnstrim u SAD koristi sva moguća sredstva, pa i pravosuđe, samo da konzervativnom lideru oduzme svaku šansu za pobedu

Da je na američkim predsedničkim izborima 2020. godine pobedio bivši predsednik Donald Tramp, sukob u Ukrajini ne bi počeo, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.

"Prilično sam siguran, koliko čovek može da bude siguran u ono što se nije dogodilo. Na mogući povratak Trampa u Belu kuću gledamo kao na nadu u mirnu budućnost", rekao je Sijarto u intervjuu za američku kanal "Njusmaks".

"Mađarska podržava Trampa tokom suđenja i navija za njega", kazao je.

"Kada konzervativni lider ima šansu da zauzme važnu poziciju i pobedi na izborima – a predsednik Tramp ima dobre šanse da se vrati u Belu kuću – odmah je na udaru liberalnog mejnstrima. A liberalni mejnstrim ne okleva da koristi sva moguća sredstva. Nažalost, pravosuđe je jedno od sredstava kojim se koriste", objasnio je mađarski diplomata.

Kako se prethodno ispostavilo, bivši predsednik SAD nije kriv po optužnici u 37 tačaka za zloupotrebu poverljivih dokumenata. Sud je pustio političara i njegovog pomoćnika bez ikakvih uslova, nije odredio kauciju i nije im uveo ograničenja kretanja.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da se mir u Ukrajini može uspostaviti tek nakon pregovora Rusije i SAD. Evropa je, dodao je, propustila šansu za posredovanje jer nije bila u stanju da sprovede sporazume iz Minska.