Svet

EU odustaje od povećanja proizvodnje municije u bloku?

Veća grupa zemalja članica EU protivi se planu povećanja proizvodnje municije
EU odustaje od povećanja proizvodnje municije u bloku?Getty © Hannah Beier / Stringer

Većina zemalja članica EU nije oduševljena predlogom povećanja proizvodnje municije u bloku, optužujući Evropsku komisiju da je iskoristila vanrednu situaciju da uzurpira svoja ovlašćenja, izjavilo je nekoliko diplomata EU za "Euraktiv".

Ukupno se 21 država članica zalaže se za brisanje nekoliko odredbi iz Zakona o podršci proizvodnji municije (ASAP), prvobitno predloženih za povećanje kapaciteta evropske industrije za proizvodnju municije na milion granata u narednoj godini, izjavilo je nekoliko diplomata EU.

Grupa, predvođena Berlinom, osuđuje "prekomernost" izvršne vlasti EU u nadležnostima država članica, koje nazivaju "nepotrebnim", rekao je jedan od diplomata EU.

Belgija, Bugarska, Estonija, Malta i Luksemburg ne slažu se sa ovom grupom, dok je Švedska, koja predsedava EU po principu rotacije, neutralna dok predsedava pregovorima, reklo je nekoliko diplomata EU.

Do pobune je došlo pošto se očekivalo da će se ambasadori EU u sredu dogovoriti o svom stavu kako bi započeli međuinstitucionalne pregovore sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom, koji su već podržali tekst zakona ranije ovog meseca.

Tekst koji je Evropska komisija predložila prošlog meseca ima za cilj uklanjanje prepreka kako bi se olakšalo povećanje proizvodnje municije u celom bloku. Povećanje bi pomoglo da se popune praznine u zalihama članica EU i podmire hitne potrebe Ukrajine za municijom.

Međutim, regulatorna izuzeća koja je predložila izvršna vlast EU iznervirala su države članice koje su oprezne u zaštiti svojih nacionalnih kompanija i nadležnosti.

U središtu debate leži da li da se Evropskoj komisiji i maloj grupi država članica da dozvola za izdavanje prioritetnih naloga.

"Savet je skoro 100 odsto jedinstven u svom protivljenju prioritetnim nalozima, i to je jasan znak da države članice ne tolerišu promašaj Komisije o ASAP", rekao je drugi diplomata EU za "Euraktiv".

Države takođe žele da uklone ograničenja za kompanije da dele osetljive informacije sa izvršnim vlastima EU kako bi se odredila potencijalna uska grla i mogućnosti u lancu snabdevanja.

Oni bi takođe izbrisali pravo kompanija, u okviru uredbe, da vrše transfer vojne opreme unutar EU bez obično potrebne dozvole za izvoz koju sponzoriše vlada.

image