Svet

SAD raspoređuju nuklearne bombardere u Australiju

Proširenje vazdušne baze se dešava u trenutku zaoštravanja odnosa SAD sa Kinom
SAD raspoređuju nuklearne bombardere u Australijuwww.globallookpress.com

Američka vojska se sprema da rasporedi strateške bombardere B-52 sa nuklearnim snagama u Australiji, i tako ovu teritoriju pretvori u ključno vojno središte u sukobu Vašingtona sa Pekingom, objavila je australijska televizijska mreža Ej-Bi-Si i Rojters.

Prema njihovom izveštaju, Pentagon nastoji da izgradi "objekat za operacije eskadrile", koji bi uključivao centar za održavanje i dovoljno parkinga za šest B-52 u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Tindal Kraljevskog australijskog vazduhoplovstva.

Proširenje vazdušne baze moglo bi da košta do 100 miliona dolara i očekuje se da će biti završeno krajem 2026. godine.

Novi objekti su "potrebni da podrže strateške operacije i da izvode više 15-odnevnih vežbi obuke tokom sušne sezone na severnoj teritoriji za raspoređene bombardere", navodi se u izveštaju, koji se pozivaju na američka dokumenta.

Iako nije bilo zvanične potvrde o bilo kakvim aranžmanima za raspoređivanje B-52 u Tindalu, neimenovani izvor Rojtersa je naveo da je plan za uspostavljanje "namenskih objekata za bombardere" zaista u toku.

Tokom prošlogodišnjih ministarskih sastanaka AUSMIN-a razgovaralo se o "pojačanoj vazdušnoj saradnji" između Australije i SAD, kada su se dogovorili o "raspoređivanju američkih aviona svih tipova". 

"Naša sposobnost da rasporedimo bombardere američkog vazduhoplovstva u Australiju našim neprijateljima govori o našoj spremnosti za smrtonosnu vazdušnu snagu", navodno je američko vazduhoplovstvo saopštilo za Ej-Bi-SI.

Na pitanje kada će B-52 početi da se razmešta u Tindalu, Ministarstvo odbrane Australije je odbilo da komentariše.

Inače, vojna ekspanzija Vašingtona nije ograničeno samo na Tindal. SAD trenutno grade masivno skladište mlaznog goriva vrednog 270 miliona dolara na periferiji Darvina, oko 200 milja od vazdušne baze. 

SAD, Australija i Velika Britanija su još 2021. godine najavile stvaranje novog bezbednosnog pakta AUKUS, koji predviđa da Kanberi obezbedi konvencionalno naoružane i podmornice na nuklearni pogon, čime će značajno povećati njene pomorske sposobnosti.

Azijski NATO?

Dok članice AUKUS-a tvrde da je pakt samo za cilj da zaštiti međunarodni sistem koji poštuje ljudska prava i vladavinu zakona, Kina je oštro kritikovala alijansu, tvrdeći da njeni projekti predstavljaju ozbiljan rizik po nuklearnu bezbednost.

Ovaj stav je donekle ponovila i Rusija. U avgustu je ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio da bi AUKUS mogao da "detonira" ceo azijsko-pacifički region, pošto pakt ima predznake da postane "vojno-politički savez". 

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je, međutim, odbacio tu ideju, rekavši da Vašington ne želi da uspostavi "azijski NATO".

Vrh koplja

Neki se brinu da to što B-52 raspoređuju u Tindal svake godine primorava Australiju da se pridruži SAD u sukobu protiv Kine.

"To je velika ekspanzija australijske posvećenosti ratnom planu Sjedinjenih Država sa Kinom", kaže Ričard Tanter, viši naučni saradnik na Institutu Nautilus i dugogodišnji antinuklearni aktivista.

"To je znak Kinezima da smo voljni da budemo vrh koplja", dodaje on.

"Veoma je teško zamisliti otvoreniju obavezu koju bismo mogli da učinimo, ovo je naš signal Kinezima da se slažemo sa američkim planiranjem rata protiv njih", kaže Tanter.

Špijunska baza se širi

Dok su obe vlade signalizirale veće vojno prisustvo SAD u Australiji, proširenje jednog projekta je pod velom tajne. Reč je o objektima "Pajn Gepa".

"Pajn Gep je tajni skup objekata skoro 20 km jugozapadno od Alis Springsa i tamo se nalazi od 1970. Zajedno ga vode Australija i Sjedinjene Države, a službeni naziv je Zajednički odbrambeni objekat "Pajn Gep".

"Zajednička špijunska baza SAD i Australije u blizini Alis Springsa prolazi kroz veliku nadogradnju, kaže Ričard Tanter.

On je proveo mesece proučavajući satelitske snimke Pajn Gapa i procenjuje da je broj džinovskih antena porastao za više od trećine u poslednjih sedam godina.

Tanter kaže da su moćne "uši i oči" "Pajn Gapa" sada u velikoj meri fokusirane na Kinu.

Ako bi izbio sukob između SAD-a i Kine, Tanter kaže da bi "Pajn Gep" igrao veoma značajnu ulogu, posebno u vezi sa odbrambenim raketnim sistemima.

"Pine Gap bi detektovao lansiranje projektila i bio u službi američkih protivraketnih odbrambenih sistema da pronađu tu raketu usred leta i napadnu je sopstvenim projektilima", kaže on.

Tehnologija geolokacije "Pine Gap-a" bi se tada koristila za pronalaženje i uništavanje lokacije za lansiranje projektila.

image