Svet

Senator zaustavio prodaju američkog oružja Mađarskoj: Kazna zbog blokiranja članstva Švedske u NATO-u

Odnosi SAD i Mađarske sve su zategnutiji jer Budimpešta komplikuje odgovor Zapada na sukob u Ukrajini
Senator zaustavio prodaju američkog oružja Mađarskoj: Kazna zbog blokiranja članstva Švedske u NATO-uGetty © Ezra Acayan / Stringer

Senator Džejms Riš, najviši republikanski predstavnik u Komitetu za spoljne poslove, zaustavio je prodaju američkog oružja Mađarskoj vrednu 735 miliona dolara kao kaznu zbog odbijanja Budimpešte da odobri članstvo Švedske u NATO.

U izjavi za "Vašington post", Riš je rekao da Mađarska mora da dozvoli Švedskoj da uđe u NATO ako želi paket naoružanja, koji uključuje 24 raketna sistema HIMARS i više od 100 raketa i municije zajedno sa pripadajućim delovima i podrškom.

Odluka da se blokira nova prodaja oružja Budimpešti pokazuje rastući gnev prema Mađarskoj među pristalicama NATO, naročito jer je Riš neko ko retko koči prodaju oružja zemljama u bilo kom delu sveta, tumači "Vašington post" senatorovu odluku.

"Već neko vreme sam direktno izražavao zabrinutost mađarskoj vladi u vezi sa njenim odbijanjem da pokrene glasanje za ulazak Švedske u NATO", rekao je on. "Činjenica je da je sada jun i to pitanje još nije završeno, pa sam odlučio da će prodaja nove američke vojne opreme Mađarskoj biti obustavljena", dodao je on.

Odnosi Sjedinjenih Država i Mađarske poslednjih meseci sve su zategnutiji jer Budimpešta, navodno, odlaže i komplikuje odgovor Zapada na sukob u Ukrajini.

Kao članica sa pravom veta u NATO i EU, Mađarska ima ogroman međunarodni uticaj. Premijer Viktor Orban blokirao je evropsko finansiranje odbrane Ukrajine, blokirao pakete sankcija i produbio energetske veze sa Rusijom, što je dovelo do optužbi da Budimpešta radi kao Putinov trojanski konj.

Kontinuirano blokiranje kandidature Švedske (za članstvo je potreban konsenzus) izazvalo je ogorčenje među saveznicima. Govoreći u Kataru prošlog meseca, Orban je rekao da se odnosi Mađarske i Švedske moraju poboljšati pre nego što odblokira kandidaturu Stokholma za članstvo.

Vašington je takođe izrazio zabrinutost zbog spremnosti Budimpešte da proširi i produbi veze sa Moskvom, zauzevši tvrđi stav u aprilu kada je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije zvaničnicima Međunarodne investicione banke sa sedištem u Mađarskoj, što je neobičan potez protiv savezničkog entiteta.

image