Svet

Švedska: Na jesen završavamo istragu sabotaže Severnog toka

Iako su još u aprilu Šveđani poručili da neće biti lako naći one koji su odgovorni za sabotažu, švedski tužilac danas otkrio da je kraj istrage blizu
Švedska: Na jesen završavamo istragu sabotaže Severnog tokawww.globallookpress.com © Danish Defense Ministry

Istraga napada na Severni tok u Baltičkom moru biće završena na jesen, ocenio je tužilac Švedske Mats Jungkvist, koji rukovodi istragom.

"Nadam se da ćemo na jesen moći da se dogovorimo po pitanju optužbi. To je naš cilj, ili on makar tako sada izgleda", rekao je on za švedski radio.

Švedski istražitelji, kako je otkrio, sarađuju sa nemačkim kolegama, istraga se bliži poslednjoj fazi. Ipak, Jungkvist nije otkrio detalje susreta sa nemačkim istražiteljima i tužiocem. 

Krajem aprila, on je izjavio da u tom trenutku nije bilo poznato ko je izvršio napade na gasovode i da neće biti lako naći one koji su odgovorni za sabotažu.

Nemačka, Danska i Švedska zvanično nisu isključile opciju da se radi o planskoj diverziji dok je Rusija pokrenula postupak zbog međunarodnog terorizma. 

Dobitnik Pulicerove nagrade, novinar Simor Herš objavio je da su eksplozivne naprave u junu 2022. postavile američke vojne snage uz pomoć norveških kolega. Odluku o ovom terorističkom aktu, kako je naveo, doneo je predsednik SAD Džozef Bajden, nakon devetomesečne diskusije sa članovima svoje administracije koji su odgovorni za nacionalnu bezbednost. 

Ipak, ove tvrdnje demantovao je Pentagon.

image