Svet

SAD poručuju: Ne očekujte mnogo od Blinkenove posete Kini

Američki državni sekretar Entoni Blinken otputovaće krajem sedmice u Peking
SAD poručuju: Ne očekujte mnogo od Blinkenove posete KiniGetty © Chip Somodevilla / Staff

Američki državni sekretar Entoni Blinken biće prvi visoki zvaničnik SAD koji će posetiti Kinu u poslednjih pet godina u pokušaju da smanji napetosti između dve najveće svetske ekonomije.

Blinken će u Pekingu boraviti od 16. do 19. juna, a SAD su umanjile očekivanja o bilo kakvom napretku u ublažavanju tenzija, poručivši da je poseta šansa da se nastavi komunikacija, prenose "Blumberg" i Rojters.

"Ovo nije poseta od koje bih očekivao dugačku listu rezultata", rekao je pomoćnik državnog sekretara Dan Kritenbrink novinarima nakon što je putovanje najavljeno. "Pokušaćemo da minimalizujemo rizik od pogrešne procene kako ne bismo skrenuli u potencijalni sukob."

Blinken je ranije planirao da poseti Peking u februaru, ali je odustao od tog putovanja nakon što je navodni kineski špijunski balon otkriven u američkom vazdušnom prostoru i kasnije oboren. Taj incident je izazvao novu rundu napetosti, koja je nedavno uključivala susrete između američkih i kineskih aviona i brodova u Pacifiku i zabrinutost da se Kina možda priprema za invaziju na Tajvan u narednim godinama.

Predsednik Džozef Bajden pokušao je da normalizuje odnose koji su i dalje narušeni kaznenim ekonomskim merama SAD i međusobnim optužbama o ugrožavanju globalne stabilnosti.

image