Kuleba: NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne kao privilegovani partner

Stvaranje saveta NATO–Ukrajina bez snažnog koraka ka članstvu je kao obezbeđivanje tenka bez topa, izjavio je šef diplomatije Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba zahvalio je šefici diplomatije Nemačke Analeni Berbok na podršci koju pruža njegovoj zemlji i istakao da je Ukrajina potrebna Severnoatlantskoj alijansi kao saveznik, a ne privilegovani partner.

"Stav Ukrajine je jasan: stvaranje saveta NATO–Ukrajina bez snažnog koraka ka članstvu je kao obezbeđivanje tenka bez topa. NATO-u je potrebna Ukrajina kao saveznik, a ne samo privilegovani partner", napisao je Kuleba na Tviteru nakon telefonskog razgovora s Berbokovom o predstojećem samitu Alijanse u julu u Viljnusu i članstvu Ukrajine u toj organizaciji.

Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg najavio je da će sastanak ministara odbrane NATO-a 15. juna početi sastankom Saveta NATO–Ukrajina, tokom kojeg će ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov i saveznici iz pakta razgovarati o situaciji na terenu i o višegodišnjem paketu podrške Ukrajini.