"Misl Polska": Varšava na ivici rata sa Moskvom, vlast da prestane da obmanjuje građane

Plaćenici "Poljskog dobrovoljačkog korpusa" dobijaju dozvole direktno od Ministarstva odbrane, zvaničan demanti ove činjenice neće ništa promeniti

Poljska je na ivici rata sa Rusijom, ocenjuje je za "Misl Polska" komentator Konrad Renkas.

Prema njegovim rečima, plaćenici iz "Poljskog dobrovoljačkog korpusa" učestvuju u napadima na Belgorodsku oblast Rusije, koja se nalazi na granici sa Ukrajinom, što predstavlja kršenje međunarodnog prava. 

"Učešće naoružane bande poljskih plaćenika u napadima na teritoriju Ruske Federacije predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava, što ruskim vlastima daje pravo da zatraže objašnjenje od poljske strane".

U isto vreme, Renkas je istakao da bi vlasti u zemlji trebalo da konačno priznaju i saopšte svojim građanima pravu istinu, odnosno, to da pripadnici pomenutog korpusa ipak učestvuju u borbama, pošto su vlasti to ranije demantovale. Umesto istine, iz Varšave su ranije tvrdili da plaćenici koji se bore u Ukrajini na strani Kijeva nemaju nikakve veze sa Oružanim snagama Poljske ili drugim državnim organizacijama.

"Jasno je i bez reči da se poljska strana igra sa vatrom, pošto ovakvi postupci potpadaju pod međunarodnu definiciju agresije", upozorava komentator "Misli Polska", dodajući da, u skladu sa poljskim zakonom, svi borci "Poljskog dobrovoljačkog korpusa" dobijaju dozvole od poljskog Ministarstva odbrane.

Ovakve akcije on je nazvao ne samo antiruskim ili antibeloruskim delovanjem, već, pre svega, antipoljskim, uzimajući u obzir da bi u slučaju direktnog suprotstavljanja sa Moskvom najviše nastradali građani Poljske.

Komentator još podseća da bi u slučaju direktnog sukoba sa Rusijom Varšava ostala sama, odnosno, bez direktne podrške NATO saveznika, i to zbog toga što peti član Ugovora o NATO-u ne pretpostavlja pomoć u slučaju da neka od država Alijanse napadne drugu zemlju, već samo onda kada neka druga strana prva napadne teritoriju članice Pakta.