Svet

"Global tajms": Šta znači želja Makrona da prisustvuje samitu BRIKS-a

Izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba, kao i sveobuhvatno obuzdavanje i potiskivanje Kine od strane SAD, stvaraju sve veći pritisak na države da "zauzmu stranu". Francuskoj je veoma teško da napreduje ka pravoj strateškoj autonomiji i nezavisnoj diplomatiji, zaključuje kineski list
"Global tajms": Šta znači želja Makrona da prisustvuje samitu BRIKS-awww.globallookpress.com © IMAGO/Federico Pestellini

Prema izveštajima francuskih medija, francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od predsednika Južne Afrike Sirila Ramafose poziv za samit BRIKS-a, koji je zakazan za avgust, piše u uvodniku kineski "Global tajms".

Ovu vest još nije potvrdila Jelisejska palata. Portparol južnoafričkog predsednika tvrdi da nije upoznat sa Makronovim zahtevom. Moskva je od Pariza zatražila objašnjenje: da li žele ponovo da uspostave kontakt kako bi pokazali da je Francuska aktivna, ili je to neka vrsta "trojanskog konja"?

Ova vest je privukla značajnu pažnju. Ipak, postoje različiti stavovi različitih država. Francuski mediji su komentarisali da je "ovo pomalo ludo i bez presedana". S obzirom na trenutni međunarodni pejzaž, to je zaista hrabra i inovativna ideja.

Smatrati ovu ideju smelom ili čak "ludom", bila je početna reakcija mnogih zemalja. Slučaj zaslužuje da se stvari sagledaju sa dubljeg nivoa. To ukazuje da su mnogi shvatili podelu između Severa i Juga ili između Istoka i Zapada kao normalno stanje, do te mere da čak i pomisao koja narušava ove norme i mentalne obrasce deluje zbunjujuće.

Zapravo, ova ideja se čini prilično razumnom. Francuska je velika evropska država, koja je prva shvatila istorijske promene u globalnom pejzažu. Sam Makron je u nekoliko navrata davao iznenađujuće izjave, demonstrirajući određeni nivo autonomije od Vašingtona. Ovi faktori stvaraju osećaj da ne bi bilo čudno ukoliko Makron prisustvuje samitu BRIKS-a.

Zabrinutost Moskve je opravdana

Zemlje članice BRIKS-a su sve ekonomije u usponu, koje predstavljaju interese zemalja u razvoju. Da li je moguće da Francuska, kao razvijena zemlja, prisustvuje samitu BRIKS-a? I šta bi se desilo ukoliko bi Francuska zaista učestvovala? Nesporno je da postoji potreba da se prevaziđu ideološke i geopolitičke barijere. Treba da se oslobodimo ovih mentalnih i konceptualnih ograničenja. A to bi zaista moglo dovesti do neočekivanih, pozitivnih efekata.

Makron je naglasio da Evropa treba da teži "strateškoj autonomiji". Francuska ima dugu tradiciju nezavisne diplomatije. Ako Francuska u svetskim podelama zaista želi da deluje kao most između različitih tabora, to će nesumnjivo podvući njen međunarodni status i stvoriti nova istorijska dostignuća. Očigledno je da Makron ima takve ambicije. Kina to poštuje, dodaje nezvanično glasilo KP Kine, i spremna je da prihvati želju Francuske da učestvuje na Samitu BRIKS-a.

Međutim, zabrinutost Moskve je opravdana. Francuska mora da bude svesna koliko je danas dubok jaz između zapadnih i nezapadnih zemalja, i koliko je tanko međusobno poverenje.

Izbijanje rusko-ukrajinskog sukoba, kao i sveobuhvatno obuzdavanje i potiskivanje Kine od strane SAD, stvaraju sve veći pritisak na države da "zauzmu stranu". Francuskoj je veoma teško da napreduje ka pravoj strateškoj autonomiji i nezavisnoj diplomatiji.

U kojoj meri Francuska može samostalno da deluje

Posle Makronove posete Kini u aprilu, on je pozvao Evropu da razvije veću stratešku autonomiju. Ovo je, u Evropi i SAD, izazvalo kontroverzu nalik cunamiju. Ako je nekoliko reči dovelo do takve situacije, predvidljivo je da će otpor na konkretne korake biti daleko veći. Neizbežno su i sumnje u to u kojoj meri Francuska uopšte može da deluje po sopstvenoj volji, ili će se i dalje povinovati stavovima Vašingtona. Zemlje BRIKS-a treba da svestrano i pažljivo razmotre Makronov zahtev.

Jedno je sigurno, zaključuje "Global tajms": ovo pitanje je pokazalo ogroman uticaj mehanizma saradnje koje razvija BRIKS.

BRIKS-plus se pridržava principa multilateralizma, privlačeći desetine ekonomija u usponu i zemalja u razvoju, što se poklapa sa novim multilateralizmom koji podržavaju Francuska i Evropa. Može li se BRIKS-plus da se otvori prema razvijenim zemljama, poput Francuske, na osnovu svog ogromnog uticaja među zemljama u razvoju? Ovo je zanimljivo pitanje i BRIKS bi morao da ga ozbiljno razmotri, ali reakcija na to mora da bude pragmatična, a ne formalna.

Za razliku od malog kruga kao što je Grupa sedam (G7), mehanizam BRIKS-a postoji kao platforma u nastajanju za globalno upravljanje. Pridržava se otvorenosti, inkluzivnosti, saradnje i principa da svi dobijaju. BRIKS  stvara ujedinjeno, ravnopravno, uravnoteženo i inkluzivno globalno razvojno partnerstvo.

Zemlje BRIKS-a treba da pozdrave sve koji pokazuju iskrenost i dobru volju, koji promovišu saradnju i razvoj, uključujući ne samo Francusku već i SAD.

image