Svet

Australijskoj nacionalnoj bezbednosti smeta ruska ambasada

Vlasi u Kanberi brine to što je nova ruska ambasada trebalo da bude neposredno pred zgrade Parlamenta, pa su odlučili da im ne izdaju dozvolu za gradnju
Australijskoj nacionalnoj bezbednosti smeta ruska ambasada© Tanjug/AP Photo/Rod McGuire

Australija je objavila da će parlamentu predložiti zakon kojim se ukida dozvola za izgradnju ruske ambasade u prestonici Kanberi, navodeći nacionalnu bezbednost kao razlog.

Taj potez izmene zakona usledio je nakon završetka dugotrajne parnice u vezi sa iznajmljenom lokacijom, kada je savezni sud prošlog meseca presudio da je nalog za iseljenje koji je izdala Nacionalna uprava za glavni grad - vladino telo zaduženo za planiranje australijske prestonice - nevažeći.

"Vlada je dobila vrlo konkretne bezbednosne savete u vezi sa pretnjama koje donosi rusko prisustvo u neposrednoj blizini Parlamenta", rekao je australijski premijer Entoni Albaneze, prenosi Rojters.

"Današnja odluka je donesena u interesu nacionalne bezbednosti Australije."

Albaneze je rekao da je njegova vlada reagovala brzo, kako iznajmljeno zemljište ne bi dobilo zvanično diplomatsko prisustvo.

Ukidanje zajma zemljišta i građevinske dozvole neće uticati na postojeću rusku ambasadu u Kanberi, navodi Rojters.

Rusija je kupila pravno na korišćenje zemljišta 2008. godine, dok su njihovi građevinski planovi odobreni 2011. godine. Lokalne vlasti u australijskoj prestonici optužili su ambasadu da je parcelu ostavila neiskorišćenu, preneli su lokalni mediji.

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O'Nil je rekla da je "glavni problem" sa novom ruskom ambasadom bio njena lokacija, pošto bi se ona nalazila u neposrednoj blizini zgrade Parlamenta.

Predlog zakona podržavaju i vlast i opozicija, te se očekuje da će bez problema proći kroz ova doba australijskog Parlamenta.

Albaneze je rekao da njegova vlada očekuje odgovor Rusije na odluku njegove vlade, kao i da će "oni sačekati da vide kakav će to odgovor biti".

Odnosi između Rusije i Australije značajno su pogoršani nakon početka Specijalne vojne operacije, pošto je vlada u Kanberi odlučila da podrži Ukrajinu i uvede sankcije protiv Moskve.

image