Svet

Šef vojnog štaba EU: NATO trupe neće kročiti na teritoriju Ukrajine

Slanje kopnenih snaga u Ukrajinu znači postati strana u sukobu i biti u ratu sa Rusijom. To niko ne želi, ni Alijansa ni EU, rekao je komandant misije za obuku ukrajinske vojske Herve Bležan
Šef vojnog štaba EU: NATO trupe neće kročiti na teritoriju Ukrajinewww.globallookpress.com © Agustin Montanez/Keystone Press Agency

Uvođenje NATO trupa na teritoriju Ukrajine je nemoguće, to nije i neće biti u planovima Alijanse, izjavio je šef vojnog štaba i komandant misije EU za obuku ukrajinske vojske Herve Bležan.

"Ovo ne dolazi u obzir. Slanje kopnenih snaga u Ukrajinu znači postati strana u sukobu i biti u ratu sa Rusijom. To niko ne želi, ni NATO ni Evropska unija", kazao je Bležan za francusku televiziju "LCI", komentarišući reči bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji ovu opciju smatra mogućom.

On je naglasio da NATO nije strana u sukobu i da to neće postati.

Govoreći o uništavanju zapadnog naoružanja u Ukrajini, Bležan je napomenuo da je neophodno pripremiti se za to.

"Biće gubitaka, oni su sada na obe strane, govorimo o savremenoj opremi koju isporučuje Zapad. Ne šaljemo 'leopard' tenkove Kijevu za izložbu", dodao je.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kontraofanziva "bez obzira na rezultat neće dovesti do kraja sukoba".

"Oni neće moći da vrate sve teritorije tokom ove kontraofanzive. Naravno da će biti nekog rezultata, nakon čega će možda postojati namera da se vode druge kontraofanzive: druga, treća", rekao je Bležan.

Bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da bi neke članice Alijanse mogle dobrovoljno poslati vojnike u Ukrajinu, ako Kijev ne dobije garancije o širokom spektru pitanja na predstojećem skupu bloka koji će biti održan u julu u Viljnusu u Litvaniji.

"Ako NATO ne može da se dogovori o konkretnoj mapi puta za Ukrajinu, postoji jasna mogućnost da neke zemlje pojedinačno preduzmu akciju", rekao je Rasmusen, preneo je "Gardijan".

Kako je Rasmusen ocenio, Poljska bi mogla biti jedna od tih zemalja.

"Mislim da bi Poljaci ozbiljno razmotrili ulazak u zemlju i formiranje koalicije dobrovoljaca ako Ukrajina ne dobije ništa u Vilnjusu", rekao je.

Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, snabdevajući oružjem i obučavajući vojsku. Prema njegovim rečima, "zapadni instruktori obučavaju stotine vojnika direktno na terenu, pokazujući Ukrajincima kako da upotrebe isporučeno oružje".

image