Svet

"Volstrit džornal": Japan isporučuje artiljerijske granate SAD za pomoć Ukrajini

Tokio traži način da pomogne ukrajinsku ofanzivu, pa se setio sporazuma iz 2016. koji omogućava dvema zemljama da dele municiju u okviru svoj dugogodišnjeg bezbednosnog saveza
"Volstrit džornal": Japan isporučuje artiljerijske granate SAD za pomoć UkrajiniGetty © Hannah Beier / Stringer

Japan je u pregovorima da obezbedi artiljerijske granate Sjedinjenim Državama kako bi popunili njihove zalihe za ukrajinsku ofanzivu, piše "Volstrit džornal".

Globalna potražnja za municijom intenzivirala se sa početkom ukrajinske ofanzive. SAD su poslale više od dva miliona artiljerijskih granata Ukrajini od početka sukoba i Vašington pritiska saveznike da se uključe u snabdevanje Kijeva municijom.

SAD su početkom sedmice najavile novi paket vojne podrške Ukrajini, uključujući artiljerijske granate kalibra 155 mm. Vašington je zavukao ruku duboko u svoje zalihe i traže načine da podrže Ukrajinu bez narušavanja sopstvene vojne spremnosti.

"Volstrit džornal" piše, pozivajući se na izvore, da Japan razmatra isporuku artiljerijskih granata od 155 mm u SAD u skladu sa sporazumom iz 2016. koji omogućava dvema zemljama da dele municiju u okviru svoj dugogodišnjeg bezbednosnog saveza.

Za sada se ne zna kada bi japanske granate mogle da stignu. Ukrajinci mesečno potroše više od 90.000 granata.

image