Svet

Berluskoni pozvao Zapad da prestane sa slanjem vojne pomoći Ukrajini

Ukrajini treba slati finansijsku pomoć za obnovu države, a Kijev treba da prizna Krim kao rusku teritoriju, smatra bivši italijanski premijer
Berluskoni pozvao Zapad da prestane sa slanjem vojne pomoći Ukrajiniwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Fabrizio Corradetti

Zapad treba da prestane sa isporukama oružja Ukrajini ukoliko teži mirnom rešenju sukoba, rekao je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni.

On je u razgovoru sa novinarom Brunom Vespom rekao da Kijevu ne treba slati vojnu pomoć, već "stotine milijardi dolara za obnovu" zemlje kao podsticaj za započinjanje pregovora, prenosi "Republika".

Prema Berluskonijevim rečima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bi pristao na bilo kakav dogovor sa Moskvom samo "ako Ukrajina u jednom trenutku shvati da više ne može da računa na oružje i pomoć" u isto vreme.

Ukrajina treba da prizna Krim kao rusku teritoriju, a na prostoru Donbasa treba organizovati referendum uz posredstvo zapadnih posmatrača, smatra Berluskoni, inače lider "Forca Italije" koja je deo nove italijanske vlade.

On je dodao da je Vladimir Putin "čovek mira" i priznao da je pokušao da stupi u kontakt sa ruskim predsednikom kada je izbio rusko-ukrajinski sukob u februaru, ali da nije uspeo u tome. 

Tokom vikenda, italijanska premijerka Đorđa Meloni imala je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom tokom kog je ponovila da će nastaviti da pruža punu podršku Kijevu i istakla da će "svim mogućim diplomatskim naporima pokušati da obustavi agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu".

Međutim, pre toga, Meloni je u prvom govoru pred poslanicima poručila da se ukrajinska sloboda "ne može menjati našom".

image