Svet

Norveška i Danska šalju Ukrajini još 9.000 komada artiljerijske municije

Važno je da nastavimo da zajednički podržavamo Kijev dokle god je potrebno, istakao je norveški ministar odbrane
Norveška i Danska šalju Ukrajini još 9.000 komada artiljerijske municije© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Norveška i Danska poslaće Ukrajini dodatnih 9.000 komada artiljerijske municije, saopštilo je norveško Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Norveška će donirati granate, dok je Danska zadužena za upaljače i pogonsko punjenje.

"Ukrajini je hitno potrebna artiljerijska municija. Kako bi je dobili što pre, odlučili smo da udružimo snage s Danskom za novu donaciju", rekao je ministar odbrane Norveške Bjorn Arild Gram i dodao da je važno da nastave da zajedno podržavaju Kijev dokle god je potrebno.

Norveška će donirati i 7.000 artiljerijskih metaka iz sopstvenih zaliha koji se već šalju na front ranije, a ranije je poklonila njih 20.000, što će reći da je do sada ustupila Kijevu ukupno 27.000 komada, a zajedno s Danskom 17.000.

"Ukrajini i dalje hitno treba municija u borbi protiv Rusije. Danska se, zajedno s drugim zemljama EU i NATO-a, prilagođava nizu različitih mera. Zajedno s Norveškom sada možemo da pošaljemo više od 9.000 artiljerijskih metaka za kratko vreme", izjavio je v. d. ministra odbrane danske Trels Lund Pulsen. 

Uz to Danska će donirati još 1.500 artiljerijskih metaka i 500 granata.

Artiljerijski meci se mogu koristiti u nekoliko vrsta artiljerije, uključujući američku samohodnu haubicu M109, koje je Norveška već slala Ukrajini, navodi se u saopštenju tamošnjeg ministarstva.

image