Svet

"Blumberg": Popravka podmornice "Konektikat" otkriva probleme američke mornarice

Postavljaju se pitanja o kapacitetima mornarice SAD u slučaju sukoba sa Kinom
"Blumberg": Popravka podmornice "Konektikat" otkriva probleme američke mornaricewww.globallookpress.com © US Navy/via Globallookpress.com

Američka podmornica "Konektikat" oštećena u Južnom kineskom moru pri sudaru sa grebenom pre 19 meseci, biće vraćena u upotrebu najranije početkom 2026. godine, saopštila je Mornarica SAD.

"Konektikat", jedna od tri napredne američke podmornice tipa "morski vuk", sudario se sa grebenom koji nije bio označen na mapama 2. oktobra 2021. godine. Mornarica ocenjuje da će popravka pramca i donjeg kormila koštati oko 80 miliona dolara — što nije veliki izdatak za Pentagon, ali dugo čekanje na povratak broda u službu ukazuje na druge probleme američke mornarice, prenosi "Blumberg".

"Saga o popravci 'Konektikata' ukazuje na manjak kapaciteta za popravku u mornarici", rekla je Dajana Maurer, direktorka sektora za vojne evaluacije pri Kancelariji za odgovornost vlade (GAO), dodavši da "to zatim postavlja pitanja o sposobnosti mornarice da vrši popravke u slučaju sukoba" sa Kinom.

Iako američki zvaničnici smatraju da su podmornice ključna prednost koju imaju u odnosu na brojčano snažniju kinesku mornaricu, GAO je u rezimeu iz 2022. godine o kapacitetima SAD protiv Kine ukazao da bi spore popravke tu prednost mogle dovesti u pitanje.

Naime, američka mornarica je u periodu od 2008. do 2018. godine zbog sporog remonta izgubila 10.363 operativna dana, a što bi inače bio prosek za period od 28 godina.

Druga skorašnja procena Kancelarije za odgovornost vlade zaključila je da su, u periodu između 2014. i 2020. fiskalne godine, podmornice mornarice SAD na remontu provele 9.563 dana više nego što je bilo očekivano.

Trenutno je 18 od 49 američkih podmornica za brzi napad van funkcije, a što predstavlja više od trećine te flote, i čeka na remont ili se upravo popravlja, ukazuju dokumenti mornarice SAD.

Podmornice za brzi napad ispaljuju torpeda i krstareće rakete "tomahavk", što bi ih učinilo ključnim plovilima u potencijalnom sukobu sa Kinom oko Tajvana ili morskih puteva u Južnom kineskom moru, napominje "Blumberg".

Povrh toga, istraga je utvrdila da je havarija "Konektikata" mogla biti izbegnuta, te su njegov komandir, izvršni i viši oficir razrešeni dužnosti.

image