Juan postao globalna rezervna valuta

Čak i oni koji su u dobrim odnosima sa SAD, posmatrajući ovu ekonomsku i finansijsku konfrontaciju, radi sopstvene bezbednosti, podržaće razvoj drugih obračunskih sistema koji ne uključuju SVIFT i samo dolar, kazao je predsednik jedne od vodećih ruskih banaka VEB Igor Šuvalov

Svet je napravio značajan napredak ka oslobađanju od zavisnosti od dolara, juan sada zauzima mesto globalne rezervne valute, rekao je predsednik jedne od vodećih ruskih banaka VEB Igor Šuvalov, prenose "RIA Novosti".

"Juan je sada globalna rezervna valuta, to se ne može sakriti", kazao je Šuvalov novinarima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u ​​Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, nastavlja se rad na tome da se svet oslobodi zavisnosti od dolara.

"Čak i oni koji su u dobrim odnosima sa SAD, posmatrajući ovu ekonomsku i finansijsku konfrontaciju, radi sopstvene bezbednosti, podržaće razvoj drugih obračunskih sistema koji ne uključuju SVIFT i samo dolar", dodao je.

Ovo više nije stvar poverenja ili nepoverenja – to je put kojim se mora proći na putu stvaranja novih sistema, naglasio je Šuvalov.

On je dodao da je VEB napustio dolar u međunarodnim obračunima, i da umesto toga koristi juan i druge valute prijateljskih zemalja, ali nije precizirao o kakvim se zemljama radi, da ne bi napravio problem partnerima.