Simor Herš: Panika u Stejt departmentu zbog Viktorije Nuland

Ideja da Nulandova dođe na mesto zamenice državnog sekretara dovela je delove Stejt departmenta skoro do tačke panike, piše čuveni novinar

Zamenica državnog sekretara Vendi Šerman podnela je ostavku, a njen poslednji dan na funkciji biće 30. jun, ukazuje čuveni novinar Simor Herš na svom blogu.

"Njen odlazak doveo je Stejt department skoro do panike zbog osobe za koju mnogi strahuju da će biti njena zamenica: Viktorija Nuland", piše Herš.

Kako on navodi, agresivni stav Nulandove prema Rusiji i antipatija prema predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu savršeno se uklapaju sa stavovima predsednika Džozefa Bajdena.

Čuveni novinar citira izvor sa direktnim znanjem detalja situacije, koji kaže da se razni biroi Stejt departmenta žale kako Nulandova, trenutno podsekretarka za politička pitanja, "divlja" dok je državni sekretar Entoni Blinken na putu

Ako Šermanova ima stav o svojoj potencijalnoj naslednici, a mora da ga ima, verovatno ga nikada neće javno podeliti, napominje Herš.

Čuveni novinar ističe i da neki delovi američke obaveštajne zajednice veruju da Bajden smatra da njegovi izgledi za reizbor zavise od pobede nad Rusijom ili neke vrste zadovoljavajućeg rešenja u sukobu u Ukrajini.

Blinkenovo odbacivanje prekida vatre, izrečeno tokom njegovog obraćanja iz Finske 2. juna, ide u prilog takvom razmišljanju, podseća novinar.

Herš je 8. februara objavio svoje istraživanje gde je, pozivajući se na izvor sa "direktnim znanjem o operativnom planiranju", naveo da su američki ronioci postavili eksplozive na ruski gasovod u junu 2022. pod okriljem "Baltops" NATO vežbi, da bi ih zatim detonirala norveška vojska tri meseca kasnije.

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti, dok je njegova navodna odluka da se eksplozivi i detoniraju izazvala burnu reakciju delova američke obaveštajne zajednice.

On je, pored Džozefa Bajdena, Entonija Blinkena i Džejka Salivana, imenovao upravo Viktoriju Nuland među glavnim krivcima za sabotažu.

Razlog sabotaže, prema Heršovim rečima, bila je bojazan šefa Bele kuće da bi se Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, "ohladila" od naoružavanja Ukrajine i primene sankcija Rusiji. Vašington negira ove optužbe.

Herš je prethodno napomenuo da je Nulandova izrazila zadovoljstvo zbog "gašenja" gasovoda nakon što su se eksplozije dogodile.