Svet

Francuski evroposlanik: Srbija sledi De Golov put nezavisnosti

Evropa više nije mesto prosperiteta, ona stalno samo uslovljava
Francuski evroposlanik: Srbija sledi De Golov put nezavisnostiwww.globallookpress.com © Alexis Sciard

Poslanik Evropskog parlamenta iz Francuske i član poslaničke grupe "Identitet i demokratija" Tijeri Marijani, u intervjuu za "Večernje novosti", izjavio je da Srbiju očekuju stalna uslovljavanja i ocenio da Beograd sada sledi put nezavisnosti bivšeg francuskog predsednika, generala Šarla de Gola.

Marijani je podsetio na to kako se EU ophodi prema Poljskoj i Mađarskoj, ili što stalno preti Italiji. Unija je, po njegovim rečima, utvrđivala ekonomski princip, a sada nameće politički model.

"Vidim da Srbija nema želju da popusti pred evropskim pritiscima. General De Gol je želeo nezavisnu Evropu koja poštuje nacije. To je baš ona politika koju danas vodi Srbija i koja treba da se vodi", rekao je Marijani.

Evroposlanik se divi izboru Beograda da ne uvede sankcije Rusiji i ocenio da to ne nosi  rizik da samoj Srbiji zbog toga budu uvedene kaznene mere, ali da treba očekivati neku vrstu reakcije EU, to jest smanjenje evropske pomoći.

"Ako ne uradite ovo ili ono, nećete dobiti subvencije (…) Ako i uvedete sankcije, posle će zahtevati da priznate Kosovo. Uostalom, to vam već traže", rekao je Marijani.

Na pitanje šta Srbija treba da radi u vezi sa KiM, istakao je da o tome država treba suvereno da odlučuje.

"Srbima nije potreban savet stranaca. Shvatam da jedna država ne želi da menja svoju istoriju. Svaka zemlja treba da poštuje svoju istoriju. Kad bi neko, na primer, tražio nezavosnost Korzike, o tome bi trebalo da odlučuje francuski narod, a ne EU", zaključio je Marijani i dodao da ipak strahuje od ponovnih sukoba na Kosovu.

image