Sijarto u Sankt Peterburgu: Za Mađarsku nema zime zahvaljujući ruskom gasu (VIDEO)

Bolje smo pripremljeni za zimu od evropskog proseka, dok se isporuka nafte preko naftovoda "Družba" odvija bez prekida, uprkos činjenici da je Ukrajina ponovo podigla tranzitne takse, poručio je šef mađarske diplomatije

Mađarska je bolje pripremljena za zimu od drugih evropskih zemalja, zahvaljujući kontinuiranom snabdevanju gasom iz Rusije. Mađarska skladišta gasa su popunjena 37 odsto, a evropski prosek je 21 odsto, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenose "RIA Novosti".

"Ove godine biće uspešni i naši napori da popunimo skladišta gasa. Punjenje mađarskih skladišta za zimu dobro napreduje. Sada u njima ima toliko gasa da bismo mogli da pokrijemo više od 37 odsto godišnje potrošnje, tako da punjenje gasnih skladišta u Mađarskoj za zimu ide dobro", kazao je Sijarto na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

On je dodao da kapacitet skladišta gasa u Evropi sada jedva prelazi 21 odsto prosečne evropske potrošnje.

"Bolje smo pripremljeni za zimu od evropskog proseka. Kakva god zima da dođe, hladnija ili toplija, Mađarska se neće suočiti sa bilo kakvim ograničenjima u korišćenju prirodnog gasa", naglasio je.

Šef mađarske diplomatije je naveo da će se "energetska saradnja sa Rusijom u energetskom sektoru nastaviti i u budućnosti". 

"Dobra vest je da se snabdevanje Mađarske gasom uglavnom obezbeđuje preko gasovoda Turskitok. Godišnji radovi na remontu su uspešno završeni, snabdevanje ruskog gasa gasovodom je nastavljeno početkom nedelje. Sada je količina isporučenog gasa dostigla prethodni nivo norme", precizirao je.

Isporuka nafte preko "Družbe" bez prekida

Sijarto je istakao da se isporuka nafte Mađarskoj preko naftovoda "Družba" odvija bez prekida, uprkos činjenici da je Ukrajina ponovo podigla tranzitne takse.

On je dodao da je razgovarao sa zamenikom ministra energetike Ruske Federacije Pavlom Sorokinom.

"Sa mojim starim kolegom, zamenikom ministra energetike, vredno smo radili da garantujemo sigurnost snabdevanja Mađarske energentima uprkos spoljnom pritisku. Ako ruski resursi budu prekinuti, snabdevanje Mađarske energijom će postati fizički nemoguće", zaključio je Sijarto.