Rusija raspisala izbore: Na glasanje u četiri nova regiona

Prvi put se u novim regionima održavaju izbori, to su naše pravo i dužnost, rekla je Ela Pamfilova, predsednica Centralne izborne komisije RF

Ruska Centralna izborna komisija raspisala je u četvrtak izbore za skupštine i opštinska predstavnička tela u četiri nova ruska regiona za 10. septembar.

Odluka je doneta jednoglasno i biće upućena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Danas je veoma važan i značajan sastanak. Preuzimamo ogromnu odgovornost i svaki član izborne komisije to razume. Prvi put naši novi regioni održavaju izbore zajedno sa celom državom. Omogućiti to je naše pravo i dužnost", rekla je Ela Pamfilova, predsednica Centralne izborne komisije RF.

Ona je istakla da su izbori veoma važni za građane novih regiona, jer će im dati političku stabilnost i omogućiti formiranje lokalne vlasti.

"Ogroman posao je urađen na uspostavljanju sistema izbornih komisija u regionima. Posao je uradila cela Centralna izborna komisija, ali pre svega njena predsednica [Ela Pamfilova], zajedno sa svim organima izvršne vlasti. Uspostaviti sistem od nule je podvig, a od danas, ovaj proces je skoro završen", rekao je zamenik predsednika Centralne izborne komisije Nikolaj Bulajev.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 29. maja zakon koji omogućava četiri nova ruska regiona da utvrde dodatne izborne propise. Zakonom se utvrđuje postupak održavanja izbora u vanrednom stanju.

Najviši zvaničnik regiona gde je na snazi vanredno stanje može podneti predlog Centralnoj izbornoj komisiji Ruske Federacije za održavanje izbora ili referenduma najranije 130 dana, a najkasnije 90 dana pre glasanja.

Prema zakonu, CIK će se konsultovati sa ruskim Ministarstvom odbrane i Federalnom službom bezbednosti u roku od pet dana od prijema predloga. Na osnovu konsultacija, CIK će odlučiti da li će održati izbore ili referendum, ili će odbiti predlog.

Ako se nakon izbora ili raspisivanja referenduma pokaže da bi njihovo pripremanje i održavanje u tom regionu moglo ugroziti život i zdravlje ljudi, glasanje će biti odloženo odlukom Centralne izborne komisije Ruske Federacije, koja će potom o odluci odmah obavestiti predsednika Rusije, navodi se u zakonu.

Rusija je odredila 10. septembar za dan izbora u kojima će učestvovati Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast, čiji su se stanovnici velikom većinom odlučili za sjedinjenje sa Ruskom Federacijom na referendumima održanim prethodne godine.