Kraj ukrajinskog "bajraktar" sna? Ankara odustala od otvaranja fabrike u Zaporožju

Fabrika bespilotnih letelica koju bi zajednički vodili Turska i Ukrajina možda neće biti izgrađena

Era turskih dronova TB-2 "Bajraktar" ​​u Ukrajini mogla bi uskoro da se završi, ako je verovati izveštajima ruskih medija i komentarima osnivača turske kompanije na društvenim mrežama.

Turska kompanija "Bajkar", specijalizovana za bespilotne letelice, navodno je obavestila ukrajinske vlasti da neće moći da otvore fabriku u partnerstvu sa ukrajinskom državnom odbrambenom kompanijom.

Veruje se da iza ovog poteza stoje dva osnovna razloga, prenosi portal "Jurejžan tajms".

Prvi razlog je sve manja efikasnost i sve veća ranjivost dronova na rusku protivvazdušnu odbranu i elektronsko ratovanje. Drugi razlog je sporazum koji su ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan nedavno postigli o pretvaranju Turske u "gasno čvorište", što će Anakri omogućiti da ostvari svoje snove o regionalnoj energetskoj sili, navodi portal.

Posmatrači veruju da je Erdogan spremno prihvatio Putinov zahtev da zauzvrat prestane da naoružava Ukrajinu, s obzirom na pristojan lični odnos između dva lidera.

Padaju dronovi

Do kraja juna Ukrajina je izgubila mnogo "bajraktara", što je vidljivo sa fotografija i video snimaka koje su objavili proruski i ruski mediji i institucije. Portal "Jurejžan tajms", specijalizovan za vojnu analitiku, preneo je ranije da su nakon početnih taktičkih uspeha turske bespilotne letelice počele da padaju, odnosno da ih obaraju napredni ruski sistemi protivvazdušne odbrane.

Magazin "Forin polisi" detaljno je opisao kako su mlađi ukrajinski oficiri, trupe na prvoj liniji vatre i viši članovi osoblja bili podeljeni u pogledu dalje upotrebe turskih dronova, pri čemu su oficiri insistirali na njihovoj upotrebi. Na kraju, Ukrajinci su morali da smanje primenu bespilotnih letelica na 20 do 30 letova dnevno.

Čak su i zvaničnici američke odbrane izrazili nespremnost da pošalju skupe bespilotne letelice MK-1C "Grej igl" u Ukrajinu. Razlog bi mogli da budu ruski PVO sistemi "Pancir" koji su oborili mnoge ukrajinske avione i bespilotne letelice.

Naknadna analiza "Jurejžan tajmsa" otkrila je da je Rusija veoma unapapredila svoje sposobnosti za elektronsko ratovanje (EV) od intervencije u Siriji 2015. godine. Moskva je razvila mogućnosti da onesposobi i ometa većinu Dži-Pi-Es signala i visoko šifrovanih radio frekvencija.

Zelenski i dalje želi "bajraktare" napravljene u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se 9. septembra u Kijevu sastao sa generalnim direktorom kompanije "Bajkar" Halukom Bajraktarom. Iz kancelarije Zelenskog je saopšteno da su predsednik i Bajraktar razgovarali o izgradnji fabrike "Bajkar" u Ukrajini koristeći ukrajinske komponente.

Očekivalo se da će ova fabrika koristiti tehničke i logističke kapacitete akcionarskog društva JSC, ukrajinskog proizvođača avionskih motora čije se sedište nalazi u Zaporožju.

Osim što je dom nuklearne elektrane Zaporožje, za koju Rusija navodi da ju je Ukrajina granatirala, ona je takođe jedna od četiri regije, zajedno sa Hersonom, Donjeckom i Luganskom, koje su na referendumu glasale za pridruživanje Ruskoj Federaciji.

Dogovor Putin-Erdogan

Putin i Erdogan sastali su se 13. oktobra na marginama samita u Astani u Kazahstanu. Ruski predsednik je predložio snabdevanje Turske gasovodom Turski tok ispod Crnog mora.

U izveštajima se navodi da je Putin rekao Erdoganu da će "gasno čvorište" pomoći "da se odredi cena gasa (nezavisno od) političkih prizvuka".

Erdogan je kasnije rekao da obe vlade sprovode tehničke studije o održivosti projekta. On je takođe pred turskim parlamentom i na sastanku svoje Partije pravde i razvoja (AKP), 19. oktobra, rekao da je pristao na Putinov predlog.

Istog dana, ruski sajber šaljivdžije Vovan i Leksus predstavili su se kao američki zvaničnici i snimili visokog ukrajinskog zvaničnika Sergija Pašinskog kako kritikuje TB-2 u onlajn intervjuu.

Pašinski je narodni poslanik Ukrajine i predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. Misleći da razgovara sa bivšim američkim ambasadorom u Rusiji Majklom Mekfolom, rekao je da "u Bajraktaru ima više PiAra i korupcije nego borbene upotrebe."

Političar, koji je na čelu Asocijacije odbrambenih preduzeća Ukrajine, je dalje rekao da su turski dronovi, koje zapadni i ukrajinski mediji hvale kao prekretnicu na bojnom polju u Ukrajini "pre svega propagandni projekat".

"Ja sam lično bio protiv toga jer su oni izuzetno ranjivi na sisteme protivvazdušne odbrane. Svi su oboreni u roku od nedelju dana. (Dron) nije samodovoljno oružje i sistemi PVO ih munjevito obaraju, te uopšte nemaju borbenu efikasnost“, rekao je on. Ovaj ruski prevod intervjua Pašinskog kružio je ruskim društvenim medijima i privatnim grupama.

Sam Bajraktar je ljutito tvitovao 18. oktobra odgovorivši Ukrajincu: "Sve što mogu da ponudim gospodinu Pašinskom je odgovor: ’Onda se borite sami'." Tvit je potom skinug sa mreže.

Ruski vojni mediji objavili su da su razgovori o fabrici Bajkar "nestali" iz ukrajinske štampe u septembru.

Prvo se pričalo da su Turci odlučili da smanje isporuke dronova Ukrajini, zatim postoje informacije da to nisu glasine, već naprotiv, pouzdani podaci.

U izveštaju ruskih medija piše da pošto Putin i Erdogan planiraju da stvore gasno čvorište u Turskoj, Ankara mora da prekine isporuku bespilotnih letelica Kijevu, što je bio preduslov sporazuma.