"Telegraf": Evropa se suočava sa novim talasom ukrajinskih izbeglica

Na kontinentu je sistem blizu pucanja, zemlje upozoravaju da ne mogu da prime više ljudi

Evropa se suočava sa novim talasom ukrajinskih izbeglica koje su napustile svoje domove usled nestanka struje i grejanja u toj zemlji, piše britanski list "Telegraf".

Najviše Ukrajinaca je primila Poljska u kojoj je trenutno zvanično registrovano skoro milion i po ukrajinskih izbeglicah.

"U zemlji postoji ogromna podrška Ukrajini, ali troškovi života počinju da utiču na ekonomiju", navodi "Telegraf" i dodaje da će od sredine novembra Ukrajinci koji žive u zajedničkom smeštaju, a imaju posao, morati da plate polovinu troškova smeštaja.

"U ostatku Evrope, sistem je blizu pucanja. Više od milion Ukrajinaca stiglo je u Nemačku, gde su opštine upozorile da ne mogu da prime više ljudi. Postavljeni su šatori i privremena skloništa jer su migrantski centri puni", piše britanski list.

U toj zemlji je došlo i do požara u hotelima koji primaju izbeglice, a policija sumnja da je reč o podmetnutim i politički motivisanim požarima.

Za to vreme, irska vlada je saopštila da će je sledeće godine briga o 100.000 ukrajinskih izbeglica koštati dve i po milijarde evra, te da može da primi do 200.000 Ukrajinaca.

I pored toga, u Dablinu teško nalaze smeštaj za izbeglice, zbog čega su kreveti raspoređeni i po sportskim centrima. Iz hotela "Kraun plaza" u prestonici Irske saopštili su da će više od 400 tražilaca azila iz Ukrajine morati da napusti hotel nakon što nije obnovljen šestomesečni vladin ugovor o obezbeđivanju smeštaja. Ugovori sa još 364 hotela isteći će do Božića, 25. decembra.

Jedna od država koja je pod najžećim udarom je Mađarska u koju je od početka rusko-ukrajinskog sukoba ušlo više od 900.000 izbeglica. U jednom danu je došlo čak 25.000 njih, uglavnom žene i dece.

Tačan broj ukrajinskih izbeglica u Mađarskoj nije poznat, a veliki broj njih Mađarsku koristi kao usputnu stanicu na putu ka zapadnoevropskim državama.

Vlada ove zemlje je do sada potrošila 68 miliona evra i još 21 milion iz fondova EU na svoj humanitarni program, uprkos negativnom pogledu na imigracije.

Centar u Budimpešti je otvoren 24 sata, a ukrajinske izbeglice na raspolaganju imaju medicinsku pomoć i veterinara za pse i mačke, pa čak i za pacove i papagaje, piše "Telegraf" i dodaje da su Mađari preplavili centar donacijama igračaka i odeće.

Međutim, na toplu dobrodošlicu ne nailaze izbeglice koje stižu sa južne granice sa Srbijom, gde dolazi do "invazije migranata", tvrdi mađarski premijer Viktor Orban. Ove godine, mađarske vlasti uhapsile su i poslale nazad skoro 230.000 migranata, gotovo dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.