Političko nasilje ili gej prostitucija: Ko je napao muža Nensi Pelosi?

Na društvenim mrežama vodi se opširna rasprava o zvaničnim izveštajima o napadu, u koju se uključio i Ilon Mask

Korisnici društvene mreže Tviter, uključujući i Ilona Maska, doveli su u pitanje zvanični izveštaj o provali u kuću predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi usled koje je njen suprug Pol Pelosi napadnut, a potom i hospitalizovan zbog ozbiljnih fizičkih povreda koje mu je napadač naneo čekićem.

Napadač je provalio u dom porodice Pelosi u San Francisku kroz zadnja vrata tokom ranih jutarnjih časova prošlog petka. Nensi Pelosi se u tom trenutku nalazila u Vašingtonu, ali je njen suprug bio prisutan.

Različiti izvori navode da je napadač pod imenom Dejvid Depap uzviknuo "gde je Nensi" u neodređenom trenutku nakon provale. Pol Pelosi je navodno zatražio od napadača da ode u toalet, odakle je pozvao policiju.

U transkriptu razgovora sa policijskim vozilom, dispečerka navodi izjave Pol Pelosija da se u njegovoj kući nalazi muškarac koji čeka njegovu suprugu, i dodao da "ne zna ko je muškarac, ali je obavestio da je njegovo ime Dejvid, nakon čega je rekao da je on prijatelj." Dispečerka je takođe naglasila da je Pelosi "zvučao pomalo zbunjeno", preneo je "Los Anđeles Tajms".

Dispečerka je "morala da interpretira ono šta joj je rečeno," izjavio je šef policije u San Francisku Bil Skot tokom konferencije za medije u petak.

"Na osnovu svojeg iskustva i intuicije, ona je shvatila da joj nije sve rečeno o incidentu. Njeno delanje je, po mom mišljenju, rezultovalo u bržem odgovoru policije," dodao je on.

Policiji je bilo potrebno svega dva minuta da stigne u dom Pelosijevih, navode mediji. Policajci su zatekli Pola Pelosija i napadača kako se otimaju o čekić, kada je napadač Pelosiju konačno oteo čekić i počeo da ga udara, nakon čega ga je policija oborila i privela.

Pelosi je morao da bude operisan zbog "preloma lobanje i ozbiljnih povreda na desnoj ruci i šakama", ukazuje zvanična izjava kabineta Pelosijeve.

Napadač Dejvid Depap takođe je hospitalizovan i tereti se, između ostalog, za pokušaj ubistva, napad smrtonosnim oružjem, provalu i zlostavljanje starijih, preneo je Rojters.

Razmatra se da glavna optužba protiv Depapa bude "napadanje, kidnapovanje ili ubistvo člana porodice federalnog zvaničnika," navodi policijski izvor za "Si-En-En". Odluka o tome da li će Depap biti pravno gonjen na federalnom nivou može biti donesena tokom ove nedelje.

Takođe se navodi da se Depap uputio u spavaću sobu nakon provale, kao i da je u svom posedu imao kesu sa zip vezicama.

Policija i dalje nije zvanično označila motiv napadača, iako tvrdi da je on provalio u dom Pelosijevih sa predumišljajem.

Uprkos nedostatku zvaničnog motiva, predstavnici i pristalice Demokratske partije okarakterisali su napad kao politički motivisan, uz implicitne ili eksplicitne tvrdnje da je Depap pristalica MAGA pokreta Donalda Trampa i "Kju-anon" teorija zavere.

"Svaka savesna osoba mora da se jasno i nedvosmisleno suprotstavi nasilju u domaćoj politici, nezavisno od političkog opredeljenja," izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden je tokom svog kampanjskog obraćanja u Pensilvaniji.

Demokratska kandidatkinja na predsedničkim izborima iz 2016. godine i supruga bivšeg predsednika SAD Bila Klintona Hilari Klinton napisala je na Tviteru:

"Republikanska stranka i njeni portparoli sada regularno šire mržnju i poremećene teorije zavere. Šokantno je, ali ne i začuđujuće, da je nasilje rezultat toga. Kao građani, moramo ih naterati navesti da preuzmu odgovornost za svoje reči i dela koja iz njih proizilaze."

U odgovoru Klintonovoj, tehnološki mogul i odskora zvanični vlasnik Tvitera Ilon Mask izjavio je da "postoji malena mogućnost da nije sve u vezi sa ovom pričom kao što izgleda", i u svom tvitu linkovao članak objavljen na sajtu "Santa Monika Obzerver".

Maskov tvit, ali i linkovani tekst, sada su obrisani. U obrisanom tekst tvrdi se da je Pol Pelosi u trenutku napada bio pijan, i da je napadač Dejvid Depap zapravo bio "muška prostitutka", prenosi "Vašington post" i dodaje da autor teksta nije svoje tvrdnje potkrepio bilo kakvim dokazima.

Slične tvrdnje da je policija zatekla Depapa i Pelosija u donjem vešu tokom napada pojavile su se diljem Tvitera, dok su drugi korisnici ukazali na nedostatke informacija i navodne nedoslednosti u slučaju.

Investicioni bankar Džon Lefevr ukazao je da na jednom uglu doma Pelosijevih postoje tri sigurnosne kamere kao i da su policajci tokom intervencije na sebi imali prenosive kamere, i predložio da se "ludačke teorije zavere" opovrgnu tako što će se snimci podeliti sa javnošću.

Novinar Stiv Krakauer postavio je na Tviteru sledeća pitanja: "Zašto ne postoje znakovi nasilnog ulaska u dom Pelosijevih? Ko je treća osoba koja je policiji otvorila vrata? Zašto je Pelosi držao čekić, i zašto je napadnut tek nakon što je policija ušla? Gde su snimci sa sigurnosnih/policijskih kamera? Zašto mediji ne postavljaju pitanja?"

Mnogi mediji, uključujući Rojters, podelili su snimke nadzornih kamera sa zadnjeg ulaza u dom Pelosijevih gde se mogu videti razbijena staklena vrata.

Novinar Majkl Šelenberger ukazao je da su Depapa komšije okarakterisale kao zavisnika sa doskora liberalnim političkim opredeljenjem, ali i psihotičnim i paranoidnim tendencijama.

"Ono šta znam o Depapovoj porodici jeste da su oni radikalni aktivisti," izjavila je jedna napadačeva komšinica u intervjuu sa Šelenbergerom. "Deluju kao levičari. Oni su skroz za pokret 'Crni životi su važni', gej prajd, ali su vrlo odvojeni od stvarnosti. Prijavljivali su susede, uključujući nas, policiji više puta, i tvrdili da smo se mi urotili protiv njih. Vrlo je čudno videti da su oni spremni na agresiju protiv nekoga ko je takođe levičar."

Pol Pelosi je u avgustu osuđen na pet dana zatvora, uslovno na tri godine, zbog toga što je u maju pod dejstvom alkohola učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kalifornijskom vinogorju u okrugu Napa.

Ovo nije prvi napad na dom Pelosijevih. Prošle godine anarhisti su sprejem išarali njihovu kuću i pred vratima garaže ostavili odrubljenu svinjsku glavu.