Izrael zabrinut zbog mogućnosti da američko oružje iz Ukrajine završi u Iranu

Iranska misija pri UN rekla je da nema informacije u vezi sa mogućim transferom američkog oružja, ali je okrivila Vašington za podsticanje rata kroz brojne pakete oružja poslatog Kijevu

Izrael je zabrinut zbog rizika da oružje koje su SAD i druge zapadne zemlje dale Ukrajini završi u rukama izraelskih neprijatelja na Bliskom istoku, uključujući Iran, rekao je visokopozicionirani zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za "Njuzvik". 

Mnogi stručnjaci ocenjuju da su ove brige realne i da bi takav razvoj situacije otvorio još jedno poglavlje u dugoj istoriji preusmeravanja američkih isporuka oružja i osnažio neprijatelje Izraela i SAD, dok su zapadne vlade skoncentrisane na sukob u Ukrajini. 

Izraelski komandant, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su na isporuke oružja u Ukrajinu, kao što je protivtenkovski raketni sistem Javelin, motrile paravojne snage na obe strane.

"Proruske formacije su želele da preusmere zaplenjeno američko oružje zbog bliskih odbrambenih veza Moskve i Teherana, dok su proukrajinski elementi uglavnom bili motivisani novcem od šverca oružja", naveo je izraelski komandant.

On je dodao da je glavna ruta išla preko Crnog do Sredozemnog mora i ocenio da je situacija za Izrael "veoma opasna" zbog dva razloga:

"Prvi je da mogu da ispitaju oružje, a zatim da nauče da ga proizvode. Posebno govorim o Iranu. Drugi problem je što smo veoma zabrinuti da će te tehnologije pasti u ruke Hezbolaha i Hamasa", istakao je sagovornik "Njuzvika". 

On je rekao da je teško dati tačne procene situacije, zbog toga što IDF tradicionalno prati događaje na Bliskom istoku, dok se priliv oružja proširio na Evropu i severnu Afriku. 

"Vidimo znakove, a ovo je veoma, veoma zabrinjavajuće", dodao je. 

Te zabrinutosti se pojavljuju u vreme pojačanih tenzija između Izraela i Irana, koji nastavljaju da razmenjuju pretnje. Osim toga, izraelsko-palestinsko nasilje značajno se pogoršalo tokom prošle godine. 

Iranska misija pri UN rekla je za "Njuzvik" da "nema informacija" u vezi sa mogućim transferom američkog oružja iz Rusije, ali je okrivila Vašington za podsticanje rata kroz brojne pakete oružja poslatog Kijevu.

"Smatramo da će sa svakim danom rata, šansa za mir biti sve teža. Pored toga, trajna šteta koju će ovaj rat da nanese biće ozbiljna po narode u regionu i svetski mir uopšte", saopštila je iranska misija. 

Oni su istakli da rešenje za okončanje rata nije u slanju oružja Ukrajini, već u tome da "ohrabrimo, olakšamo i pomognemo obema stranama da sednu za sto i pronađu rešenje".

Američki zvaničnici su priznali zabrinutost zbog preusmeravanja oružja koje je isporučio Pentagon, iako su u velikoj meri umanjili rizik, tvrdeći da su mere koje su preduzeli i Vašington i Kijev da spreče neovlašćeni protok oružja u velikoj meri bile uspešne.