Emirati odustali od filma o "Spajdermenu": Super heroj kao transrodna osoba?

Učesnici onlajn debata pitaju se da li je lik iz filma Gven Stejsi transrodna osoba, a u trejleru za novog "Spajdermena" u pozadini se vidi natpis "zaštitite trans decu"

Ujedinjeni Arapski Emirati neće prikazivati u bioskopima "Sonijev" novi film "Spajdermen: Putovanje kroz spajder svet" saopštio je "Voks sinemas" bez daljih objašnjenja.

Ipak, među filmofilima u ovom regionu razvila se onlajn debata o tome kako se u filmu predstavljaju transrodne teme, preneo je Rojters.

Nastavak Oskarom ovenčanog filma iz 2018. godine "Spajdermen: Putovanje u novi svet", novi film o Spajdermenu počeo je s prikazivanjem u Sjedinjenim Američkim Državama 2. juna, a bioskopska premijera u Zalivskom regionu bila je zakazana za 22. jun.

Veliki bioskopski lanci u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Kuvajtu, Omanu i Bahreinu na svojim sajtovima ne listaju ovaj film u sekciji "uskoro u bioskopima", a distributeri u UAE nisu dali pojašnjenja zbog čega se odustalo od njegovog prikazivanja.

S druge strane, učesnici onlajn debata pitaju se da li je lik iz filma Gven Stejsi transrodna osoba, a u trejleru za novog "Spajdermena" u pozadini se vidi natpis "zaštitite trans decu". Ali, Rojters nije mogao da utvrdi da li je to razlog otkazivanja bioskopskih projekcija.

Medijski savet UAE objavio je u ponedeljak na Tviteru da "neće dozvoliti širenje ili objavljivanje sadržaja koji je protivan vrednostima i principima UAE i standardima medijskog sadržaja koji su na snazi u zemlji". Savet nije ulazio u detalje niti se u objavi pominje bilo koji određeni sadržaj.

"Voks", koji posluje širom Zaliva, u nedelju je na Fejsbuku objavio da su karte u prodaji, ali četiri dana kasnije one više nisu bile dostupne za kupovinu preko njihovog sajta. Nekoliko bioskopskih operatera nije navelo zbog čega film nije na repertoaru, a nadležna vladina tela UAE, Saudijske Arabije i Katara nisu odgovorile na upit o tome.

Ministarstvo informisanja Kuvajta navelo je da još nije dobilo film na razmatranje.

U junu 2022. Emirati su zabranili prikazivanje animiranog filma iz produkcije Volt Dizni-Piksar "Svetlosna godina" jer se u njemu pojavljuju likovi koji su u istopolnim odnosima. Ministarstvo omladine i kulture saopštilo je tada da je film "narušio državni standard medijskih sadržaja".