Svet

Stoltenberg ostaje na čelu NATO-a?

Generalni sekretar NATO-a je na marginama sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu insistirao na tome da neće tražiti još jedno produženje mandata, ali nije odgovorio šta će uraditi ukoliko ga čelnici zamole da ostane na položaju
Stoltenberg ostaje na čelu NATO-a?© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ostavio je otvorenu mogućnost da mu se produži mandat, pošto su visoki zvaničnici država članica Alijanse podržali tu ideju, uključujući i jednog od njegovih potencijalnih naslednika, preneo je Rojters.

Upitan da li su ga tokom posete Vašingtonu ubedili da ostane prvi čovek zapadnog vojnog pakta, Stoltenberg je rekao: "Odgovoran sam za sve odluke koje NATO treba da donese, osim one o mojoj budućnosti. O tome treba da odluči 31 saveznik."

Agencija podseća da je Stoltenberg, inače bivši premijer Norveške, u septembru izjavio da ne traži još jedno produženje mandata.

Obraćajući se novinarima na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, Stoltenberg je insistirao da ostaje pri pređašnjem stavu, ali je u više navrata odbio da kaže šta bi uradio ukoliko bi ga članice Alijanse zamolile da ostane generalni sekretar.

Njegov mandat je već tri puta produžen i on bi trebalo da se u septembru povuče posle devet godina na mestu generalnog sekretara NATO-a.

Međutim, kako navodi britanska agencija, članice ovog vojnog saveza se bore da pronađu naslednika koji bi mogao da dovede do neophodnog konsenzusa 31 članice.

image