Svet

Bugarska želi da donira municiju Ukrajini

Novi ministar odbrane, koji prisustvuju sastanku Kontakt grupe u Briselu, ističe da bi formalno pridruživanje Sofije pomenutoj koaliciji bilo dragoceno jer je Bugarska specijalizovana za proizvodnju lakog i malokalibarskog oružja i municije
Bugarska želi da donira municiju Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Novi bugarski ministar odbrane Todor Tagarev izjavio je da njegova zemlja želi da se priključi Kontakt grupi za podršku Ukrajini, odnosno da značajnije doprinese naporima Evropske unije pri snabdevanju trupa kijevskog režima municijom.

"Vrlo otvoreno želimo da se pridružimo ovoj koaliciji. Mislim da ćemo moći da obezbedimo deo potrebne municije za Ukrajinu", rekao je Tagarev u intervjuu za "Politiko", te dodao da s tim u vezi ne postoji zvanična politička odluka, ali da će se potruditi da nađu način da to i ostvare.

Kako briselski portal ocenjuje, ovo predstavlja veliki zaokret za balkansku zemlju, čija je nova vlada stupila na dužnost prošle nedelje nakon perioda u kojem je u roku od dve godine održano pet izbora, i čiji je predsednik Rumen Radev, inače "blag prema Rusiji", odbacio mogućnost pridruživanja pomenutoj grupi krajem marta.

Bugarska je prošlog decembra odobrila paket vojne pomoći Ukrajini a radilo se mahom o lakom oružju, dok je navodno tajno, preko posrednika, snabdevala kijevske trupe municijom u ranim fazama rata.

Novi ministar odbrane, koji prisustvuju sastanku Kontakt grupe u Briselu, ističe da bi formalno pridruživanje Sofije pomenutoj koaliciji bilo dragoceno ako se uzme u obzir da je Bugarska specijalizovana za proizvodnju lakog i malokalibarskog oružja i municije.

Ipak, dodaje Tagarev, doniranje borbenih aviona Mig-29 i sistema protivvazdušne odbrane predstavljalo bi "izazov", pošto su im potrebni za odbranu sopstvene zemlje, dok je veliki deo tenkovske flote u Bugarskoj star pola veka.

Bugarski ministar je izjavio i da će zemlja do 2024. ispuniti obavezu prema NATO-a o ustupanju dva odsto BDP-a za potrebe pakta.

Rekao je i da Ukrajina treba da uđe u NATO kada to uslovi dozvole, tj. čim se rat završi.

Tagarev je pomenuo i da je veoma zabrinut zbog uticaja Moskve u Bugarskoj, dok "Politiko" podseća da u toj zemlji samo 46 odsto ljudi, u odnosu na prosek EU od 88 odsto, osuđuje Rusiju zbog Specijalne vojne operacije.

"Ruski ambasador u Bugarskoj i neke druge partije, uticajni političari, govore istim jezikom, a to nije jezik naših saveznika. Moramo se pobrinuti da se efikasno suprotstavimo ruskoj propagandi, kampanjama dezinformacija i svim drugim vrstama uticaja koji imamo u zemlji", zaključio je Tagarev za "Politiko".

Zemlje EU su u maju odlučile da pošalju milion granata saglasivši se da odmah daju municiju iz sopstvenih zaliha i da države članice za to dobiju delimičnu naknadu. Kao deo ovog napora Evropska odbrambena agencija (EDA) pokrenula je projekat zajedničke nabavke municije, bilo da se popune zalihe članica ili da se pošalje u Ukrajinu. 

Bugarska i Irska su dosad bile jedine dve zemlje koje se nisu pridružile šemi EDA.

image