Svet

Kineski "Global tajms": Evropa naivno veruje u ujedinjeni front s Vašingtonom

Kineski "Global tajms": Evropa naivno veruje u ujedinjeni front s Vašingtonom© Foto Global Look Press/Philipp von Ditfurth/dpa

Pobeda republikanaca na predstojećim međuizborima u SAD mogla bi da ugrozi "ujedinjeni front" Zapada, ocenjuje ”Global tajms” u uredničkom komentaru.

Ukrajinska kriza koju su, kako ocenjuje "Global tajms", isprovocirale SAD, do sada je imala poguban efekat na blagostanje zemalja EU. Dok inflacija u evrozoni dostiže rekordne nivoe, energetska kriza delom prouzrokovana nizom sankcija koje je Evropa nametnula Rusiji od početka vojne operacije ne posustaje, i postavlja se pitanje kako će mnoge članice EU obezbediti svojim državljanima grejanje tokom predstojeće hladne zime.

Ukoliko SAD odluči da sreže ispomoć Ukrajini, posledice će se ispoljiti i na Evropu, ukazuje ovaj medij, i dodaje da je SAD više puta na sličan način nasamarila svoje saveznike, između ostalih i evropske zemlje.

Shodno tome, pukotine u odnosima SAD i Evrope mogu se značajno produbiti ukoliko se namere republikanaca ostvare. Evropa mora očuvati svoj integritet usled moguće krize poverenja sa SAD, navodi "Global tajms", dodajući da bi prekomerno oslanjanje na Ameriku značilo propast za Evropu.

image