Svet

Afrički lideri u mirovnoj misiji u Kijevu

Misija bi trebalo da se sastane s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a za sutra je planiran put u Sankt Peterburg i razgovor s prvim čovekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom
Afrički lideri u mirovnoj misiji u Kijevu© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu za vreme posete delegacije afričkih zemalja koju predvodi predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa, premda zvaničnici nisu čuli eksplozije.

Mirovna misija, koju uz Ramafosu čine lideri Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, trebalo bi da se sastane s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a za sutra je planiran put u Sankt Peterburg i razgovor s prvim čovekom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, prenosi Rojters.

Britanska agencija je izvestila da je iznad ukrajinske prestonice primetan dimni trag od dve rakete u vazduhu, ali nije poznato da li je te rakete ispalila Rusija ili ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Afrički lideri su posetu Ukrajini započeli odlaskom u Buču, gde su, po tvrdnjama Ukrajine, ruske trupe počinile zločine u februaru 2022. Moskva negira te optužbe.

Predsednici Južne Afrike, Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta trebalo bi da predlože niz "mera za izgradnju poverenja" tokom svojih početnih napora da posreduju u sukobu između Rusije i Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Te mere bi mogle da uključuju povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina i ublažavanje sankcija.

Na listi se nalazi i "bezuslovni ugovor o žitu i đubrivu".

"Gorepomenute mere imaju za cilj da olakšaju stvaranje ambijenta pogodnog za prekid vatre, a to će omogućiti stranama da izgrade poverenje i da razmotre formulisanje svojih strategija za obnovu mira", navodi se u dokumentu.

Očekuje se da usledi sporazum o prekidu neprijateljstava koji bi pratili pregovore između Rusije i Zapada.

EU je pak objavila saopštenje u kojem insistira da neće podržati njihovu inicijativu ako uključuje zamrzavanje sukoba.

image