Zabrana, kakva zabrana? Američki "Majkron" ulaže 600 miliona dolara u fabriku u Kini

Američki proizvođač čipova "nepokolebljivo posvećen" Kini

Kompanija "Majkron" planira da uloži više od 600 miliona dolara u svoju fabriku u kineskom gradu Sian, u demonstraciji svoje posvećenosti Kini samo nekoliko nedelja nakon što je američkom proizvođaču memorijskih čipova zabranjeno da snabdeva operatere kritične infrastrukture u zemlji.

Prošlog meseca, Peking je zabranio ključnim operaterima da kupuju od kompanije sa sedištem u Ajdahu nakon što je istraga otkrila da njeni proizvodi "predstavljaju ozbiljne rizike po bezbednost mreže", podseća "Fajnenšel tajms".

Kompanija, koja nije pominjala odluku Pekinga, navela je u saopštenju da će uložiti 603 miliona dolara u narednih nekoliko godina u nadogradnju svoje fabrike za pakovanje čipova i opreme za testiranje u Sianu.

"Ova investicija pokazuje nepokolebljivu posvećenost kompanije Majkron svom poslovanju i timu u Kini", rekao je izvršni direktor grupe Sandžej Merotra.

U okviru planirane investicije, "Majkron" će otvoriti 500 novih radnih mesta, čime će njegov ukupan broj zaposlenih u Kini biti više od 4.500.

Proizvođač čipova će takođe kupiti opremu za pakovanje od podružnice tajvanske "Pauertek tehnolodži" sa sedištem u Sianu koju koristi u fabrici od 2016. "Majkron" takođe planira da izgradi novu proizvodnu liniju za memorijske čipove u fabrici.

Akcija Pekinga protiv "Majkrona" prva je značajna kaznena akcija protiv američke kompanije za proizvodnju poluprovodnika kao odgovor na pooštravanje ograničenja Vašingtona na izvoz čipova u Kinu.