Drama oko Stoltenbergovog naslednika: NATO sada razmatra uparivanje sa EU trkom za najviše položaje

Raspodela četiri pozicije umesto jedne može pomoći da se olakšaju neuspešni pregovori o nasledniku šefa NATO

Jens Stoltenberg još ne može da ode - to je stav saveznika u NATO-u dok se šef vojne alijanse bliži kraju svog mandata, a zemlje ne uspevaju da se dogovore oko njegovog naslednika.

Skoro decenijski mandat lidera NATO-a, koji je više puta produžen, ističe ove jeseni. Ali saveznici u NATO-u sada pokušavaju da mu produže mandat do samita Alijanse u Vašingtonu sledeće godine, tvrde diplomate.

Ovaj potez bi, naravno, dao liderima više vremena da pronađu naslednika. Ali to bi takođe gurnulo odluku u izbornu godinu za EU, omogućavajući joj da postane deo političke borbe oko toga ko će upravljati glavnim institucijama EU u narednih pet godina, piše "Politiko".

Kao i najviši posao NATO-a, pozicije EU zahtevaju geopolitički balans. A raspodela četiri pozicije umesto jedne može pomoći u olakšavanju tih pregovora, omogućavajući zemljama da podrže kandidata u NATO-u, na primer, u zamenu za postavljanje svog željenog kandidata na vrh Evropske komisije.

To nije rešenje koje se svima dopada. "Siguran sam da se nekima od nas to definitivno ne dopada", rekao je diplomata iz centralne Evrope. Ali je drugima to prihvatljivo, dodao je diplomata.

U svakom slučaju, ako NATO ne može da pronađe zamenu za Stoltenberga u narednih nekoliko nedelja, šef alijanse verovatno ostaje tu gde je, kažu diplomate. To bi moglo da učini da posao šefa NATO-a bude još jedno mesto koje treba popuniti dok se evropski lideri cenjkaju oko najviših pozicija u bloku.

Diskusija će se ubrzati nakon evropskih izbora sledećeg juna, kada će se glasati za novi Evropski parlament. Rezultati će zatim uticati na to ko će voditi izvršnu vlast EU, Evropsku komisiju i Evropski savet, koji okuplja 27 lidera bloka, kao i parlament.

Ishod bi takođe mogao da utiče na to ko će preuzeti dužnost u NATO-u ako se svi poslovi spoje u jednu političku diskusiju.

Nekim saveznicima ne smeta da ove odluke donose u istom vremenskom okviru, ali drugi su upozorili da se ta dva sveta ne mešaju.

"Potreban nam je najpogodniji kandidat, koji može da ujedini transatlantsku zajednicu, a ne da postavlja veštačke barijere", rekao je visoki diplomata iz istočne Evrope. Diplomata je istakao da oni "nisu protiv" kandidata iz EU. "Ali zašto povezivanje? Šta je razlog tome?"

Visoki zapadnoevropski diplomata je takođe priznao da su svesni zabrinutosti da bi produženje moglo da "dodatno pogorša" situaciju i da mesto u NATO izgleda kao "utešna nagrada".

Stoltenberg je, sa svoje strane, više puta insistirao da ne želi da ostane, ali kao generalni sekretar od 2014. godine, šef NATO-a dobija produženje za produženjem.

A poslednjih nedelja, saveznici se muče da postignu konsenzus oko bilo kog od vodećih kandidata da ga zameni, uključujući dansku premijerku Mete Frederiksen i britanskog ministra odbrane Bena Volasa.

Neodlučnost proizilazi iz veoma dugačke liste preferencija saveznika: mnoge prestonice žele bivšeg šefa vlade — nekoga sa stažom i iskustvom da se kreće kroz tešku transatlantsku politiku, posebno ako na čelu SAD bude predsednik koji gura "izolovanost".

Određeni broj prestonica takođe daje prednost ženskom kandidatu. Neke vlade EU insistiraju da nakon skoro decenije generalnog sekretara koji nije član EU, sledeći šef mora da dođe iz bloka. A za neke je važno da sledeći načelnik dođe iz zemlje koja je ozbiljna po pitanju troškova odbrane.

Osim toga, sa sukobom u Ukrajini, generalni sekretar mora da bude neko ko je prihvatljiv za jastrebove, ali koga veliki kapitali vide kao dovoljno smirenog i hladne glave.

Vrlo mali broj lidera ispunjava kriterijume. A nekoliko imena koja bi mogla da dobiju široku podršku - poput holandskog premijera Marka Rutea - reklo je da ih ne zanima.

Kao rezultat toga, ideja produženja mandata Stoltenbergu sada se uvlači u javne komentare zvaničnika.

"Ako se ne dogovorimo oko kandidata, NATO naravno neće ostati bez generalnog sekretara", rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus novinarima u četvrtak tokom sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu. "I stoga, ja sam naravno za produženje" mandata.

A Frederiksen, koja je ranije bila istaknuta kao vodeći kandidat, rekla je ove nedelje da će podržati Stoltenberga ako želi da ostane. "Nisam na putu za NATO", rekla je ona.