"Genijalna" ideja američkog diplomate: Pošaljimo Kijevu i F-16 i A-10 i kasetnu municiju

SAD ne treba da se suzdržavaju kada je reč o podršci Ukrajini, rekao Bušov ambasador i Cijin čovek

Bivši američki ambasador i specijalni predstavnik za Ukrajinu Kurt Voker pozvao je Vašington da pošalje Kijevu avione za blisku vazdušnu podršku A-10, kao i lovce F-16, uz opasku da bi SAD mogle da učine još više za svoje saveznike.

U intervjuu za ukrajinsku agenciju Ukrinform, Voker je rekao da je američka podrška Kijevu do sada bila značajna ali je naglasio da "to ne znači da smo uradili sve. Mogli bismo da učinimo više."

Prema njegovim rečima, iz straha da se Rusija ne isprovocira i ne gurne u nuklearni sukob, SAD su pokazale "uzdržanost" u slanju vojne pomoći, vredne milijarde dolara.

Sada je, "pored onoga što radimo sa F-16 - a i to bi trebalo brže da ide", potrebno poslati još raketnih sistema ATACMS, kasetne municije, aviona za blisku vazdušnu podršku A-10, rekao je bivši čovek Cije.

Voker je bio ambasador Džordža V. Buša u NATO-u 2008. i 2009. godine, a Trampova Bela kuća ga je 2017. imenovala za specijalnog predstavnika SAD za pregovore o Ukrajini. On je 2019. bio prvi svedok koji je svedočio i bio ključna figura u istrazi Predstavničkog doma o opozivu predsednika Trampa.

Iako avioni A-10 nisu glavna tema u razgovorima o avionima-za-Ukrajinu, ovo nije prvi put da se pominju. Ukrajina ih je tražila od Vašingtona na samom početku sukoba, čak su i osnovali improvizovanu akademiju za obuku budućih pilota iako eksperti upozoravaju da su ovi avioni laka meta lovcima i PVO raketama.

Osvrnuvši se na ATACMS, Voker je rekao da SAD do sada nisu isporučivale Ukrajini ovaj raketni sistem, ali da se "nada da sada preispituju" svoju odluku.

Pomenute su i kasetne bombe, kontroverzna municija koju je zabranilo 111 zemalja širom sveta i koju je Ukrajina tražila od SAD koje ih, za razliku od većine drugih globalnih sponzora Kijeva, uključujući većinu Evrope, već stavila van zakona.