Svet

Novi razlog za strah: U Velikoj Britaniji se očekuje hladnija zima nego inače

Niže temperature bi mogle da dovedu do restrikcija struje i grejanja
Novi razlog za strah: U Velikoj Britaniji se očekuje hladnija zima nego inačewww.globallookpress.com © dpa/Friso Gentsch

Velikoj Britaniji predstoji hladnija zima u odnosu na prethodne godine, što bi moglo da dovede do veće upotrebe energenata za grejanje, piše "Blumberg".

"Postoji 25 odsto šansi da zima bude hladna, 60 odsto da bude blizu prosečne i 15 odsto da će biti blaga", navodi se u prognozi "Met ofisa" i dodaje da je verovatnoća za hladniji tromesečni period nešto veća od normalne.

Vreme brzo postaje ozbiljan faktor jer je neobično topao oktobar potražnju za gasom širom Evrope držao pod kontrolom, a početak grejne sezone je pomeren, što je omogućilo da se više gasa dopremi u skladišta, navodi "Blumberg".

Iz kompanije "Nacionalna mreža" već neko vreme upozoravaju da bi Britanci mogli da se suoče sa isključenjima struje u najhladnijim zimskim mesecima, te da bi mogle da budu uvedene restrikcije između 16 i 19 časova u najmračnijim večerima u januaru i februaru.

Kao dodatni problem naveden je vetar jer, ako udari ne budu dovoljni jaki, turbine neće moći da budu pokrenute, a uvoz električne energije preko podmorskih kablova iz zemalja poput Francuske, Belgije i Holandije, takođe bi mogao da bude ograničen.

I pored ograničenja troškova energije, britanski mediji su ranije objavili da je oko dva miliona domaćinstava u dugovima zbog računa za struju, dok je nešto manje od dva miliona njih kasnilo sa plaćanjem računa za gas.

Računi i za struju i gas u Velikoj Britaniji porasli su za skoro dve trećine od kraja 2020. godine.

image