Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije u poseti Iranu

Princ Bih Farhan razgovaraće sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahianom

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije princ Fejsal bin Farhan u subotu je doputovao u Iran, nakon višegodišnjeg neprijateljstva koje je ugrozilo stabilnost na Bliskom istoku, saopštila je iranska državna televizija Tasnim, prenosi Rojters.

Iran i Saudijska Arabija sklopili su u martu sporazum o okončanju raskola, u kome je posredovala Kina. Sporazum je uključio ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa nakon godina neprijateljstva, koje je ugrozilo regionalnu stabilnost i podstaklo regionalne sukobe, uključujući i one u Jemenu, Siriji i Libanu.

Iran je zvanično ponovo otvorio svoju ambasadu u Saudijskoj Arabiji 7. juna.

Saudijska Arabija je raskinula veze sa Iranom 2016. godine, nakon što su demonstranti napali saudijsku ambasadu u Teheranu, u znak odmazde zbog pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika u Rijadu.

Ministar Bin Farhan treba da se sastane sa predsednikom Irana Ibrahimom Raisijem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amirom Abdolahianom.

Iran je nedavno pokušao da popravi zategnute odnose sa nekoliko arapskih država Persijskog zaliva.

Približavanje Saudijske Arabije Iranu ostavilo je Izrael, koji je nastojao da diplomatski izoluje Iran, usamljenim.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su bili prva arapska zemlja iz Persijskog zaliva koja je potpisala sporazum o normalizaciji sa Izraelom 2020. godine, obnovili su prošle godine diplomatske odnose sa Iranom.