En-Bi-Si: Bajden "izgubio živce" tokom razgovora sa Zelenskim u junu

Pre nego što je američko predsednik stigao da kaže kako je odobrio novi paket pomoći, Zelenski je počeo da traži pomoć koju nije uspeo da dobije

Telefonski razgovori predsednika SAD i Ukrajine postali su uobičajeni kad god Amerikanci najave novi paket vojne pomoći, ali razgovor Džozefa Bajdena i Vladimira Zelenskog iz juna bio je mnogo drugačiji od prethodnih, saznaje En-Bi-Si.

Pre nego što je Bajden stigao da kaže kako je odobrio novi paket pomoći u vrednosti od jedne milijarde dolara, Zelenski je počeo da traži pomoć koju nije uspeo da dobije.

Navodno, Bajden je izgubio živce i poručio da je američki narod bio prilično velikodušan, a da su njegova administracija i američka vojska naporno radili da pomognu Ukrajini, te da bi Zelenski mogao da pokaže malo više zavalnosti. 

Pre tog razgovora 15. juna, Bajdenova frustracija zbog Zelenskog se nagomilavala nedeljama s obzirom na činjenicu da je američka administracija uradila onoliko koliko je mogla, što je brže mogla, dok je urajinski predsednik nastavio da se javno fokusira samo na ono što nije urađeno, navodi En-Bi-Si.

Zvaničnici iz Vašingtona istakli su da su se odnosi dvojice predsednika popravili od juna, ali ovaj sukob pokazuje da je Bajden postao svestan da bi podrška Kongresa i javnosti slanju milijardi dolara Ukrajini mogla da počne da bledi, navodi američka televizija.

Nakon telefonskog razgovora, Zelenski je odlučio da smiri tenzije, zaključivši da konflikti sa američkim predsednikom nisu produktivni.

Bajden se sada suočava sa otporom pojedinih republikanaca i demokrata kada je reč o slanju pomoći. I pored toga, Bela kuća je tražila od Kongresa da odobri dodatnu pomoć nakon novembarskih međuizbora, a navodno, reč je o još 50 milijardi dolara.

Broj Amerikanaca koji su veoma zabrinuti zbog mogućnosti da Ukrajina izgubi rat pao je na 17 odsto, saopštio je istraživački centar "Pju", dok je broj onih koji nisu zabrinuti zbog eventualne pobede Rusije skočio sa 16 na 26 odsto.

Istovremeno, veliki broj kandidata Republikanske stranke na predstojećim međuizborima zahteva da se prekine slanje pomoći Ukrajini i da se administracija usredsredi na ekonomske probleme u Sjedinjenim Državama. 

Prema istraživanjima javnog mnjenja, upravo će republikanci preuzeti većinu u Predstavničkom domu, dok je i dalje neizvesna bitka za Senat. Ukoliko bi republikanci dobili većinu u oba doma Kongresa, očekuje se da će se smanjiti američka pomoć Ukrajini.