Poljska promenila odluku: Planiraju izgradnju tri nuklearne elektrane

Varšava je izmenila pređašnje planove o izgradnji dve nuklearne elektrane u saradnji sa SAD i Južnom Korejom

Zamenik premijera Poljske i ministar državne imovine Jacek Sasin saopštio je danas u Seulu da Poljska planira izgradnju tri nuklearne elektrane, u vezi sa čim su danas potpisani dogovori sa Južnom Korejom.

Kako prenose poljski i južnokorejski mediji, druga nuklearna elektrana u Poljskoj biće izgrađena u saradnji sa kompanijom KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power), koja je odgovorna za oko 27 odsto električne energije u Južnoj Koreji i nalazi se u državnom vlasništvu.

Ovo je nedelja velikih događaja kada je u pitanju energetska sigurnost Poljske, naglasio je ministar na svom Tviteru, objašnjavajući da je nemoguće održati nezavisnost zemlje bez istovremeno energetske nezavisnosti.

U narednim godinama biće uspostavljena ne samo jedna nuklearna elektrana, kako je država ranije saopštila, već tri, naglasio je Sasin nakon razgovora sa južnokorejskim ministrom trgovine, industrije i energetike Li Chan Iangom.

Ranije u oktobru ove godine Sasin je napisao na Tviteru da će prva nuklearna elektrana u zemlji biti izgrađena od strane američke kompanije Vestinghaus Elektrik, dok se u Vašingtonu nadaju da će nova saradnja ojačati strategijsko partnerstvo SAD i Poljske.

Nove odluke Varšave imaju za cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida i postepeno ukidanje zavisnosti od uglja, jer će projekat koristiti pouzdanu i sigurnu tehnologiju, izjavio je ranije poljski ministar.

Podsećamo, francuska ministarka za energetiku Anjes Panije-Runašer izjavila je da francuska energetska kompanija Elektrisite de Frans (EDF) radi na tome da ove zime ponovo pokrene svoje nuklearne reaktore kako bi zemlja prošla što bezbolnije kroz energetsku krizu izazvanu ratom u Ukrajini.

Ona je rekla da vlada preduzima korake da izbegne restriktivne mere u korišćenju energije tokom najhladnijih zimskih meseci.

U Francuskoj 67 odsto struje obezbeđuju nuklearne elektrane, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji, dok se na gas oslanja sa samo sedam odsto proizvodnje.