Svet

Američki državni sekretar u Kini posle pet godina: Blinken priprema sastanak Sija i Bajdena

Očekuje se da će Blinkenova poseta utrti put za više bilateralnih sastanaka u narednim mesecima
Američki državni sekretar u Kini posle pet godina: Blinken priprema sastanak Sija i Bajdena© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken doputovao je danas u dvodnevnu posetu Pekingu, preneli su kineski mediji.

Ovo je prva poseta američkog državnog sekretara od oktobra 2018. godine tokom koje će se danas sastati sa svojim kineskim kolegom Ćin Gangom, najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, a u ponedeljak verovatno i sa predsednikom Si Đinpingom, preneo je Rojters.

Cilj njegove posete je, prenosi britanska agencija, da se uspostave otvoreni i trajni kanali komunikacije kako bi se osiguralo da strateško rivalstvo između dve zemlje ne preraste u sukob.

Očekuje se da će Blinkenova poseta utrti put za više bilateralnih sastanaka u narednim mesecima, uključujući moguća putovanja američke sekretarke finansija Dženet Jelen i sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo. To bi takođe moglo da postavi uslove za sastanke Sija i Bajdena na multilateralnim samitima kasnije tokom godine. Bajden je u subotu rekao da se nada da će se sastati sa predsednikom Sijem u narednih nekoliko meseci.

Blinkenova poseta je prvobitno bila planirana u februaru, ali odložena je zbog incidenta sa kineskim balonom koji je oboren američkim projektilom u vazdušnom prostoru SAD.

Peking tvrdi da je oboren kineski meteorološki balon, ali američka administracija tvrdi da je letelica korišcćena za "prikupljanje osetljivih informacija".

AP piše da je ova diplomatska misija sa visokim ulozima pokušaj da se smire tenzije u američko-kineskim odnosima koje su negativno uticale na globalne političke odnose.

Ipak, analitičari smatraju da su slabi izgledi za bilo kakav značajan napredak u vezi sa najsloženijim pitanjima sa kojima se suočavaju dve najveće svetske ekonomije.

Netrpeljivost i uzajamne optužbe stalno eskaliraju zbog niza nesuglasica koje imaju implikacije na globalnu sigurnost i stabilnost, prenosi američka agencija.

image