Nova ličnost na spisku ukrajinske "liste za odstrel" - izraelski ministar finansija

Luberman je označen kao "ruski agent" na veb sajtu "Mirotvorac"

Izraelski ministar finansija Avigdor Liberman dodat je na listu "neprijatelja Ukrajine" na kontroverznom veb sajtu "Mirotvorac". Luberman je označen kao "ruski agent".

Osnivači sajta "Mirotvorac", za koji se veruje da ima veze sa ukrajinskim bezbednosnim službama, okrivili su Libermana za "manipulisanje javno značajnim informacijama u korist Moskve". Liberman je stavljen na listu "neprijatelja Ukrajine" i zbog odbijanja da finansira izraelsku terensku bolnicu u Ukrajini u martu ove godine, ali i njegov stav koji je neutralan o tome ko snosi krivicu za navodni masakr u kijevskom predgrađu Buča u aprilu.

Sajt "Mirotvorac" pokrenut je 2014. godine, pozicionirajući se kao nezavisna baza podataka koju vode anonimni moderatori kako bi pomogli ukrajinskim vlastima i specijalnim službama da uhapse proruske teroriste, separatiste i ratne zločince. Međutim, neki su ovu bazu podataka označili kao "listu za ubijanje", koju podržava ukrajinska vlada, nakon što je nekoliko pojedinaca ubijeno ubrzo nakon što su se njihova imena našla na pomenutom sajtu, uključujući pisca Olesa Buzinu, političara Olega Kalašnjikova i rusku novinarku Darju Duginu.

Ukrajinske vlasti su često izražavale svoje nezadovoljstvo zbog nedovoljne podrške Izraela tokom ruske vojne specijalne operacije. Izrael je Kijevu pružio humanitarnu pomoć i odbrambenu opremu koja spašava živote, ali ne i oružje i municiju. Izraelske vlasti su ostale uzdržane od pridruživanja međunarodnim sankcijama Moskvi.

Ministar finansija Avigdor Liberman je rekao da je pomoć Izraela Ukrajini od početka sukoba između Rusije i Ukrajine iznosila oko 40 miliona dolara.

Liberman je ministar finansija od 2021. godine. On je godinama zauzimao različite visoke pozicije u izraelskoj vladi, uključujući ministra spoljnih poslova, ministra odbrane i zamenika premijera. Liberman je lider partije "Izrael naš dom".

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask takođe je stavljen u bazu podataka sajta "Mirotvorac" sredinom oktobra, nakon što je ponudio mirovni plan koji je predviđao da Kijev ustupi teritorije Moskvi.