Svet

Turci predlažu da istanbulska "vojska" brani Pariz

Pacove iz francuske prestonice mogle bi da pobede jedino turske mačke i psi, smatra kolumnista "Sabaha"
Turci predlažu da istanbulska "vojska" brani Pariz© Andrew Redington/Getty Images

"Mirna koegzistencija s glodarima" postala je zvanična politika vlasti Pariza koje ni posle višegodišnje borbe i potrošenih 1,7 miliona evra nisu uspele da se izbore sa pacovima.

Štetočine su, međutim, ovaj rat dobile jer nisu imale dostojnog protivnika, a kolumnista "Sabaha" Mevlut Tezel smatra da bi to mogla biti turska životinjska armija.

"Ako formiramo vojsku pasa i mačaka sa ulica i pošaljemo ih u Pariz, problem će biti rešen. Ponekad se pobunimo protiv pasa lutalica i toga što imamo previše mačaka na ulicama, ali u Istanbulu koji ima 16 miliona stanovnika nema problema sa pacovima", ističe Tezel.

Pariz je, prema pisanju "Politika", uvek imao napet odnos sa svojim krznenim stanovnicima-štetočinama. 

Pacovi su, na primer, bili odgovorni za širenje bubonske kuge koja je u 14. veku izbrisala polovinu populacije grada. Ipak, za vreme Opsade Pariza 1870-71 godine, oni su bili "dar od Boga", budući da su bili glavna hrana izgladnelim žiteljima francuske prestonice.  

Zbog nedavnih štrajkova đubretara postoji i bojazan da bi relativno stabilna pacovska populacija (6 miliona) u Parizu mogla da se namnoži, a glodarima idu na ruku i sve više temperature i toplije vreme.

Istanbul s druge strane važi za prestonicu mačaka i kako je nedavno na Tviteru naveo tamošnji gradonačelnik Ekrem Imamoglu postoji jedinstvena emotivna veza između mačaka i Istanbulaca.

Mace se obično pojavljuju u pratnji pasa lutalica, a u parkovima, psi se mogu videti kako se lenjo sunčaju u grupama ili spavaju u kućicama koje su postavili ljudi koji žive u njihovim susedstvima. Lutalice iz komšiluka obično imaju i imena, iako izgleda da niko nikada ne zna ko im ih je i kada dao.

Istina je da bi Pariz mogao da dobije puno od ideje koju predlaže "Sabahov" kolumnista, ali je pitanje, da li su stanovnici turske prestonice spremni da se zarad dobra Francuza, odreknu od svojih ljubimaca.

image