Izrael gradi optičku vezu između Evrope i Azije

Državna energetska grupacija će izgraditi kabl duž rute naftovoda kojim upravlja preko Izraela od mediteranske luke Aškelon do Eilata na severu Crvenog mora

Izrael će izgraditi 254 kilometra (158 milja) optičkog kabla između Sredozemnog i Crvenog mora i tako će stvoriti stalnu vezu između Evrope i zemalja u Zalivu i Aziji, saopštilo je danas Ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

Dodaje se da će državna energetska grupacija EAPC (Europe Asia Pipeline Company) izgraditi kabl duž rute naftovoda kojim upravlja preko Izraela od mediteranske luke Aškelon do Eilata na severu Crvenog mora.

Projekat će, rekao je izvršni direktor EAPC Icik Levi (Itzik Levy) pozicionirati Izrael kao "komunikacioni kopneni most koji povezuje zemlje Zaliva i Aziju sa Evropom".

"Kabl će se priključiti na podmorske kablove koji stižu do obala Izraela. Biće dostupan bilo kojoj telekomunikacionoj kompaniji licenciranoj u Izraelu pod zakupom na 25 godina", saopštilo je ministarstvo.

EAPC nudi svoj cevovod kao alternativu Sueckom kanalu. Grupe za zaštitu životne sredine su to dugo smatrale opasnošću i dovodile u pitanje bezbednost kompanije, jer je 2014. zbog kvara na cevovodu sa pet miliona litara nafte poplavljen pustinjski prirodni rezervat.

Ministarstvo je saopštilo da će postavljanje optičkih vlakana duž trase cevovoda pomoći u praćenju bilo kakvih promena na terenu i otkrivanju mogućih curenja.