Svet

Lider Južne Afrike: Topao prijem i u Moskvi i Kijevu, nadamo se da će naši predlozi biti razmotreni

Deeskalacija sukoba i pregovori preduslovi za mir, kaže Ramafosa
Lider Južne Afrike: Topao prijem i u Moskvi i Kijevu, nadamo se da će naši predlozi biti razmotreniwww.globallookpress.com © Zhang Yudong

Ukrajinski konflikt mora biti rešen diplomatskim putem, rekao je predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa nakon posete Kijevu i Moskvi, u kojima je razgovarao sa rukovodstvom dveju zemalja i, zajedno sa afričkim kolegama, predstavio mirovni predlog afričke zajednice.

Završetak konflikta, kako je ocenio, odgovara kolektivnim interesima svih strana, uključujući i afričke države, što je, kako prenose ruski mediji, Ramafosa objasnio liderima Ukrajine i Rusije, iako je istakao da afričke lidere mir zanima pre svega zbog ljudi koje je sukob direktno pogodio.

Ramafosa dodaje da je afrička delegacija bila toplo primljena u obe zemlje, što "uliva nadu i daje povod za optimizam da će predlozi biti razmotreni". 

Lider Južne Afrike istakao je i da su se predsednici Rusije i Ukrajine složili da nastave dalju komunikaciju na ovu temu sa delegacijama iz Afrike. 

"Zelenski i Putin su pristali na dalju saradnju nakon ove prve posete. Kako se angažman između dve strane i afričkih lidera nastavlja, nadamo se da će, kako proces bude odmicao, biti stvorena osnova za deeskalaciju sukoba i pregovore - dva suštinska preduslova za dugoročni mir", rekao je Ramafosa.

Južna Afrika, podsetimo, formulisala je osnovne principe mirovnog predloga afričke zajednice, a u njoj će ovog avgusta biti održan i samit BRIKS-a. 

Afrički kontinent u velikoj meri zavisi od izvoza ukrajinskih i ruskih žitarica i đubriva iz luka u Crnom moru. Usled novonastale situacije, od prošlog februara afrička zajednica suočila se sa problemima u snabdevanju ovim proizvodima, što je u rekordno kratkom vremenskom periodu izazvalo još veću glad u pojedinim afričkim državama. 

Kako bi se situacija stabilizovala, Moskva i Kijev potpisali su sporazum o žitu, koji je trebalo da reši probleme koji su doveli do prekida ili otežanog slanja žitarica i đubriva.

Ipak, od potpisivanja sporazuma do danas došlo je do problema, zbog čega Moskva razmatra izlazak iz sporazuma. U tom slučaju, kako je to rekao jednom prilikom lider Rusije Vladimir Putin, Rusija će afričkim zemljama potpuno besplatno nadomestiti ukrajinske žitarice koje sada dobija od Kijeva. 

Zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev takođe je danas prokomentarisao posetu afričke delegacije Kijevu. Kako je rekao, ukrajinska strana ponašala se grubo i neprilično, "nikakve mape puta, pregovori, postoji samo jedna pravilna tačka gledišta na stvari" - to je stav Kijeva. Pritom, dodao je, ukrajinska strana i danas, nakon javnih priznanja bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, insistira lažno na tome da je Moskva kriva za to što Minski sporazumi nisu uspeli.

"Za koga treba da smatraju istaknute goste da im kao i pre i u 2023. godini pokušavaju da 'prodaju' bajku o Rusiji koja ne ispunjava obaveze Minskih sporazuma", zaključio je Kosačev.

image