Svet

Na tankom ledu: Blinken završava posetu Kini, susret sa Sijem bio nepoznanica do poslednjeg trenutka

Susret kineskog predsednika i američkog državnog sekretara ostaje glavna intriga posete Kini i biće pokazatelj uspeha ovog diplomatskog putovanja
Na tankom ledu: Blinken završava posetu Kini, susret sa Sijem bio nepoznanica do poslednjeg trenutka© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Državni sekretar Sjedinjenih Američki Država Entoni Blinken danas završava posetu Kini, a u toku dana trebalo bi da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, a preneo je Rojters.

Informacija o sastanku koja trenutno najviše intrigira javnost u vezi sa prvom posetom američkom državnog sekretara Kini u poslednjih pet godina, nije se mogla dobiti posle jutrošnjeg sastanka Blinkena i direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jia. Dvojica zvaničnika razgovarala su oko tri sata, kako je preneo Rojters, i nisu davali nikakve izjave za medije.

Dugo se spekulisalo oko toga hoće li do susreta dvojice zvaničnika uopšte doći. Susret kineskog predsednika Si Đinpinga i američkog državnog sekretara Blinkena ostaje glavna intriga posete Kini i pokazatelj uspeha ovog diplomatskog putovanja, navode američki mediji, dok Rojters dodaje da su sve oči uprte u to da li će se kineski predsednik kasnije u toku dana sastati s Blinkenom.

Raspored Blinkenove posete Pekingu ne uključuje sastanak sa kineskim predsednikom prema rasporedu koji je objavio Stejt department, prenose jutros "RIA Novosti", dodajući da deo američkih medija ne isključuje mogućnost da se dvojica državnika ipak sastanu.

Si-Bi-Es tako navodi da su u Pekingu u toku pripreme za mogući sastanak, iako ne postoji konačan dogovor da li će do njega i doći. Napominje se da se susret očekuje, ali da još uvek to nisu potvrdili ni Stejt department ni kineski zvaničnici. "Njujork tajms" piše da se dogovaraju završni detalji, da će do susreta verovatno doći, kao i da postoji mogućnost da sastanak Si Đinpinga i Blinkena neće biti potvrđen do poslednjeg minuta.

Američki državni sekretar, inače, trebalo bi da okonča posetu u večernjim satima, a za danas je planiran i sastanak sa američkim biznismenima koji rade u Kini.

Da li će se Blinken sastati sa Sijem, to će biti ključni pokazatelj kineskog interesovanja da preduzme korake da obnovi narušene odnose, ističe se u izveštaju o poseti Si-En-Ena. Navodi se i da će današnji dan biti ključni test za to koliko su dve sile spremne da rade na stabilizaciji pokidanih kanala komunikacije. One su se urušile tokom prethodnih godina, a naročito kada je u pitanju razmena na visokom vojnom nivou, što je probudilo zabrinutost Vašingtona da bi greška ili nesrećan slučaj mogli brzo da se preokrenu u sukob, ističe Si-En-En.

Vodeći američki mediji pišu i da će mogući susret zavisiti i od toga kako su protekli prethodni sastanci juče i kako će proteći današnji.

Prvog dana posete, odnosno juče, Blinken se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Ćin Gangom, razgovori su trajali oko sedam i po sati, uključujući i zajednički ručak od oko dva sata, i u saopštenju Stejt departmenta opisani su kao "iskreni" i "konstruktivni". Ali, sa malo konkretnog napretka u vezi sa brojnim pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje poput pitanja Tajvana, trgovine, ljudskih prava, različitih gledišta na sukob u Ukrajini, dodaje Rojters u svom izveštaju pozivajući se na neimenovanog visokog američkog diplomatu.

Pitanje Tajvana ključno za Kinu

Državna kineska televizija Si-Si-Tivi navela je da je Ćin Gang na sastanku s Blinkenom, iza zatvorenih vrata, ocenio da su kinesko-američki odnosi na najnižoj tački od uspostavljanja diplomatskih odnosa i američkom zvaničniku poručio da je pitanje Tajvana ključno za Kinu, da je to za Peking najvažnije pitanje u kinesko-američkim odnosima i najveći rizik.

I američki diplomata kojeg citira Rojters navodi da je na sastanku bilo jasno da se radi o "dubokim razlikama" između dve zemlje, ali da je Blinkenovom posetom učinjen važan korak u postavljanju temelja za buduće susrete i nastavak dijaloga.

Na jutrošnjem sastanku, Tajvan je istakao i Vang Ji, navodeći da SAD moraju da poštuju suverenitet Kine i da nema mesta za kompromis po tom pitanju. On je dodao da Amerika mora da poštuje princip jedne Kine na koji se obavezala u tri zajednička američko-kineska sporazuma, da poštuje suverenitet Kine i jasno se suprotstavi nezavisnosti Tajvana, rekao je Vang Ji, a prenele su "RIA Novosti".

image