Svet

Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati obnavljaju diplomatske odnose

Korak dolazi kao posledica nastojanja rukovodstava dveju zemalja da uspostave saradnju na različitim poljima ne bi li se ostvarile težnje dva bratska naroda
Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati obnavljaju diplomatske odnoseGetty © Julian Finney/Getty Images for XCAT

Vlasti Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata odlučile su da obnove diplomatske odnose, a ambasade i konzulati dve države počeće da rade danas, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Katara, a prenela agencija TASS.

"Na osnovu dogovora i težnje obe države ka jačanju bilateralnih odnosa, Katar i UAE najavljuju obnavljanje diplomatskih odnosa uz nastavak rada ambasade Katara u Abu Dabiju i konzulata u Dubaiju, kao i ambasade UAE", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Katara objavljenom na Tviteru.

"Dve strane su podvukle da ovaj korak dolazi kao posledica nastojanja rukovodstava dveju zemalja da uspostave saradnju na različitim poljima ne bi li se ostvarile težnje dva bratska naroda", ističe se u saopštenju.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su bili prva arapska zemlja iz Persijskog zaliva koja je potpisala sporazum o normalizaciji sa Izraelom 2020, obnovili su prošle godine diplomatske odnose s Iranom.

image