Svet

"Telegraf": Makron ne želi Britanca na čelu NATO-a zbog bregzita

Francuski predsednik smatra da bi novi generalni sekretar Alijanse trebalo da bude neko iz Evropske unije
"Telegraf": Makron ne želi Britanca na čelu NATO-a zbog bregzitawww.globallookpress.com © Panoramic

Emanuel Makron pokušava da blokira kandidaturu britanskog ministra odbrane Bena Volasa za mesto generalnog sekretara NATO-a zato što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo Evropsku uniju, prenosi britanski "Telegraf".

Britanski ministar odbrane se poslednjih meseci često pominje kao potencijalni naslednik aktuelnog generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, dok je aktuelni favorit za tu funkciju premijerka Danske Mete Frederiksen.

Ipak, kako saznaje taj britanski list, francuski zvaničnici u NATO-u su rekli da bi sledeći generalni sekretar Alijanse trebalo da bude iz neke države članice EU.

Takav stav francuskog rukovodstva podstaknut je željom da NATO postane nezavisniji i da se manje oslanja na Vašington.

Makron navodno ima podršku Nemačke i većine od 22 države članice EU koje su istovremeno i članice NATO-a. Holandija i Poljska bi, navodno, ipak mogle da podrže britanskog kandidata.

Francuzi su navodno doveli u pitanje stanje britanske vojske zbog čestih kresanja budžeta, dok je Makron najavio da će njegova zemlja povećati budžet za odbranu za trećinu do 2030. godine.

Francuski predsednik, koji već duže smatra da Britanci moraju da osete "posledice" napuštanja EU, odigrao je ključnu ulogu u formiranju evropske jedinice za brzo delovanje koju čini 5.000 vojnika.

Pariz je nedavno zahtevao od država članica EU da ne sklapaju velike ugovore u sektoru odbrane sa kompanijama koje nisu iz tog bloka, dok istovremeno pokušava da nabavi milione komada artiljerijske municije za Ukrajinu.

Volas je nedavno nemačkim medijima rekao da je mesto generalnog sekretara "dobra funkcija" i da bi "voleo da radi taj posao", ali i da "voli posao koji trenutno radi". On je dobio podršku britanskog premijera Rišija Sunaka za svoju kandidaturu.

Kako bi se sprečilo da neslaganja oko izbora novog generalnog sekretara isplivaju na površinu, očekuje se da će aktuelni prvi čovek Alijanse Stoltenberg ostati na toj funkciji još neko vreme.

Kako navodi "Telegraf", to je od njega tražio i američki predsednik Džozef Bajden, koji je rekao da u ovom trenutku "nema prostora za nepoznanice, pošto je rat u Ukrajini u kritičnoj fazi".

Taj list dodaje i da bi francuski veto na Volasovu kandidaturu mogao da bude još jedan incident u odnosima između Pariza i Londona, koji su poslednjih godina postali veoma turbulentni.

Ni danska premijerka Frederiksen, ipak, nije bez protivnika, pošto pojedine zemlje ne žele da treći generalni sekretar za redom dođe iz neke nordijske zemlje. 

Njenoj kandidaturi se protivi i Turska, koja je ljuta zbog činjenice da su ispred ambasade te države u Kopenhagenu zapaljeni Kuran i turska zastava.

image