I Bangladeš želi da uđe u BRIKS

Bangladeš je trenutno priznat kao "prijatelj BRIKS-a"

Bangladeš je zvanično zatražio da se pridruži savezu BRIKS, koji čine Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika.

Izvor je za "Daka tribjun" rekao da je o ovoj temi bilo reči na sastanku premijerke Bangladeša Šeik Hasine i presednika Južne Afrike Sirila Ramafose u Ženevi prošle srede.

Ministar spoljnih poslova Bangladeša Abdul Momen pojasnio je da je s tim u vezi poslato zvanično pismo o interesovanju aktuelnom predsedavajućem BRIKS-a i ministru spoljnih poslova Južne Afrike Nalediju Pandoru.

"Da, izrazili smo interesovanje i prijavili se za pridruživanje BRIKS-u", istakao je Momen.

"Daka tribjun" piše da bi razgovori o članstvu mogli da budu pokrenuti na predstojećem samitu BRIKS-a, koji bi trebalo da bude održan u Južnoj Africi u avgustu.

Bangladeš je trenutno priznat kao "prijatelj BRIKS-a" i učestvovao je na sastanku prijatelja ministara inostranih poslova BRIKS-a prošlog petka.

BRIKS je 2015.  osnovao Novu razvojnu banku kako bi pomogao zemljama članicama i drugim državama. 

Nakon diplomatske komunikacije o sticanju članstva, Bangladeš je postao prva zemlja koja se pridružila banci nakon njenih osnivača.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je prošle nedelje da je oko 20 zemalja zainteresovano da se priključi petorci BRIKS-a i postane deo tog saveza.

Ovakva tendencija je "odraz rastuće i suštinske uloge BRIKS-a na međunarodnoj sceni kao jednog saveza istomišljenika", objasnio je Rjabkov za TASS.

Kriterijumi za prijem novih članica se još razmatraju, iako, kako je rekao, jaki kandidati mogu da se ugledaju i na primer Južne Afrike, koja je u organizaciju primljena bez prethodnih uslova. "Takvih kandidata nije mnogo", ocenio je.