Svet

Norveška podiže borbenu gotovost

Oslo se odlučio na podizanje spremnosti oružanih snaga zbog globalnih izmena u svetu, a ne direktne pretnje od Moskve, poručio je norveški premijer
Norveška podiže borbenu gotovostNone © Tanjug/ AP Photo/Mindaugas Kulbis

Norveški premijer Jonas gar Store saopštio je danas da Norveška planira da podigne borbenu gotovost svojih oružanih snaga od 1. novembra ove godine, iako Oslo ne smatra da postoji direktna pretnja od toga da Moskva želi da direktno uvuče Norvešku ili druge zemlje u rat u Ukrajini. Promene će, kako on kaže, uslediti usled izmena na globalnoj političkoj sceni.

"Kada je u pitanju politika bezbednosti, nalazimo se u najozbiljnijoj situaciji u poslednjih nekoliko decenija", rekao je Gar Store. 

Krajem septembra zemlja je prethodno već radila na podizanju spremnosti svoje vojske zbog situacije u Ukrajini, problema sa gasovodom "Severni tok" i navodnog pojačanog rada ruske obaveštajne službe na teritoriji Norveške.

Kako objašnjava norveški javni servis NRK, oružane snage menjaju nivo borbene gotovosti u koordinaciji sa planovima NATO-a. Norveška će preći sa nultog stepena na prvi, navodi NRK. 

Nulti nivo je normalno stanje situacija, dok na prvom nivou vlasti obraćaju više pažnje na bezbednosnu situaciju i analiziraju rizike.

"Najvažniji zadatak oružanih snaga je očuvanje našeg mira i bezbednosti, sprečavanje sukoba", objasnio je šef oružanih snaga Norveške Ned Eirik Kristoffersen.

image