Svet

Rezolucija u Kongresu SAD: Rusku imovinu konfiskovati zbog američkih poreskih obveznika

Grupa američkih kongresmena traži konfiskaciju ruskih sredstava za pomoć Ukrajini - i Amerikancima
Rezolucija u Kongresu SAD: Rusku imovinu konfiskovati zbog američkih poreskih obveznikaGetty © Drew Angerer / Staff

Članovi komiteta Predstavničkog doma i Senata predložili su Zakon o izgradnji ekonomskog prosperiteta i prilika za Ukrajince (REPO) sa ciljem pružanja dodatne pomoći Ukrajini uz pomoć sredstava konfiskovanih od Centralne banke Rusije i drugih suverenih sredstava Ruske Federacije kako bi, navodi se, "Putin, a ne američki poreski obveznici, platio račun za štetu izazvanu neisprovociranom ruskom invazijom na Ukrajinu".

"Odluku o pokretanju ničim izazvanog agresivnog rata u Ukrajini donela je samo Rusija i Rusija – tako da Putin mora da plati", rekao je predsedavajući komiteta Majkl Mekol, republikanac iz Teksasa.

"Nažalost, viđali smo uvek iznova kako Bajdenova administracija igra slabo i previše željno pravi velike ustupke u pregovorima sa našim protivnicima, uključujući i iranski nuklearni program, novi START sporazum o nuklearnom oružju sa Rusijom, i sastanke sa predstavnicima Komunističke partije Kine.

Zbog toga, Kongres mora da deluje tako da zabrani administraciji da trguje ruskom državnom imovinom pre nego što ona bude iskorišćena za obeštećenje Ukrajini i stvori preko potreban put za SAD da rade sa našim saveznicima na upotrebi ovih sredstava za rekonstrukciju.

"Ponosan sam što podržavam ovaj zakon koji nije samo od ključnog značaja za obezbeđivanje pravde za Ukrajinu i dobar čuvar dolara američkih poreskih obveznika, već i šalje snažan signal odvraćanja drugim protivnicima da ako žele da nastave da trguju dolarima, evrima i jenima, ne mogu da pokrenu ničim izazvanu agresiju", rekao je Mekol.

Jedino je ispravno da sredstva ruske vlade u Sjedinjenim Državama budu zaplenjena i prenamenjena kako bi se pomoglo Ukrajini da obnovi svoju zemlju. REPO zakon će nam pomoći da uradimo upravo to. Nadam se da će nam se naše kolege iz Senata pridružiti, rekao je član komiteta Senata za spoljne odnose Džim Riš.

"Obnova ukrajinske ekonomije koštaće stotine milijardi dolara... Dvopartijski REPO zakon bi osigurao da Sjedinjene Države - kao oslonac transatlantskog saveza – mogu da preuzmu vodeću ulogu u tome da se to dogodi", objasnio je senator Šeldon Vajthaus.

image