Svet

Blinken u Pekingu, a premijer Li u Nemačkoj i Francuskoj: "Kina i Evropa za multipolarni svet"

Poseta premijera Kine doprineće stabilnosti kinesko-evropskih veza, ali i oporavku globalne privrede dok svet trese ukrajinska kriza i kada unilaterizam i hegemonija SAD ugrožavaju trend multipolarizacije
Blinken u Pekingu, a premijer Li u Nemačkoj i Francuskoj: "Kina i Evropa za multipolarni svet"© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Za prvo inostrano putovanje premijer Kine Li Ćijang odabrao je Nemačku i Francusku, vodeće članice Evropske unije, što znači da pridaje veliki značaj bilateralnim odnosima s ovim državama, kao i strateškim vezama Kine i EU, piše "Global tajms", list blizak Komunističkoj partiji Kine, i konstatuje da je u isto vreme u Peking stigao državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Analitičari predviđaju da će Lijeva poseta doprineti stabilnosti kinesko-evropskih veza, ali i oporavku globalne privrede dok svet trese ukrajinska kriza i kada unilaterizam i hegemonija SAD ugrožavaju trend multipolarizacije.

Pod uticajem dva faktora – konfrontacije Rusije i Zapada oko Ukrajine i takmičenja velikih sila koje su pokrenule SAD protiv Kine – zemlje Evropske unije, pre svega njene vodeće članice, treba da pronađu modele saradnje s najvećom azijskom državom ne bi li izašle iz ćorsokaka ukrajinske krize i povratile mir i stabilnost na Starom kontinentu, kao i da se izbore s američkim maltretiranjem koje ima za cilj da podriva ekonomski potencijal Unije, ističu stručnjaci za "Global tajms".

Kina takođe treba da osigura da EU ostane neutralna o pitanjima suštinski značajnim za nju i da traži više saradnje s evropskim državama, posebno u oblastima kao što su nauka i tehnologija, ekonomija i trgovina, a kako bi smanjila pritisak Sjedinjenih Država.

"Sve pomenuto znači da Kina i vodeće sile EU dele obimne i konkretne zajedničke interese i brige, što može biti čvrst temelj za dalji razvoj odnosa Kine s Francuskom, Nemačkom i EU", istakao je istraživač na Kineskom institutu Univerziteta Fudan Song Luženg.

Za multipolarni svet

Imajući u vidu rusko-ukrajinski sukob, Pariz i Berlin smatraju da nemaju dovoljno uticaja da se samostalno nose s pritiscima iz Vašingtona, tako da i Francuska i Nemačka žele da prodube saradnju s Kinom kako bi zajednički podstakli multipolarizaciju svetskog poretka, primetio je Song.

Pošto je Francuska počela da poziva na stratešku autonomiju nakon posete predsednika Emanuela Makrona Kini u aprilu, Nemačka je takođe naglasila važnost multipolarnog svetskog poretka – kancelar Olaf Šolc je konstatovao da svet sve više postaje multipolaran i da Evropa treba da umnožava globalnu saradnju pod jednakim uslovima.

"Global tajms" ukazuje i na konkretne napore Pariza u promovisanju multipolarnosti. Naime, Francuska će 22. i 23. juna biti domaćin Samita za novi globalni finansijski pakt, kojem će prisustvovati i Li, ali i brojni svetski zvaničnici uključujući i lidere afričkih zemalja. Na dnevnom redu biće klimatske promene, energenti, zdravlje, ekonomska kriza.

Što se tiče razgovora između Kine i Nemačke, očekuje se da će se baviti i krizom u Ukrajini i talasom pomirenja na Bliskom istoku, smatra Li Čao s Kineskih instituta za savremene međunarodne odnose, te dodaje da su ekonomska i trgovinska saradnja uvek bile stub njihovih bilateralnih odnosa.

Nemačka je inače pre nekoliko dana predstavila bezbednosnu strategiju u kojoj se koristi snažna retorika protiv Kine, ali se i zalaže za saradnju i naglašava da Nemačka ne traži razdvajanje od Kine. Dakle, Berlin je pragmatičan i oprezan čak i kad je pod pritiskom SAD, a kinesko-nemačke veze i dalje imaju veliki potencijal, zaključuje "Global tajms".

image